Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, întâlnire cu președintele Kenyei. Ce proiecte comune ar putea demara cele două țări

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 14 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Președintele României a ajuns în prima vizită oficială din cadrul turneului de 10 zile din Africa, în Kenya. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul kenyan William Ruto și au discutat despre demararea unei serii de proiecte comune din domenii precum digitalizarea, energia verde sau cele ținând de problemele de climă, dar și despre efectele războiului din Ucraina. Șeful statului l-a invitat pe oficialul african în România. 

„Kenya este unul dintre prietenii tradiționali ai României în Africa de Est și un partener economic și sectorial din ce în ce mai relevant pentru noi. Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun și poziții similare față de provocările globale actuale. Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya: protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, protecție civilă, educație, digitalizare, energie verde.

Am identificat un potențial major de cooperare în domenii precum biodiversitate și păduri, digitalizare pentru dezvoltare durabilă, educație pentru mediu și schimbări climatice, tranziție energetică și răspuns eficient la dezastre naturale și insecuritate alimentară. (…) Am convenit cu Președintele Ruto să lucrăm împreună (…) inclusiv în domenii legate de tranziția digitală și tranziția verde”, a declarat Klaus Iohannis.

„Ne dorim să valorificăm pozițiile geostrategice ale României și Kenyei, ca porți de intrare importante pentru economia regională”, a mai afirmat președintele României, precizând că România poate acționa ca un punct de sprijin pentru Kenya: „Poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană”.

Conflictul din Ucraina, una dintre temele de discuție

„Am analizat efectele acestuia (n.r. războiului Rusiei împotriva Ucrainei) asupra securității alimentare a statelor din Africa, inclusiv a Kenyei. Am prezentat și contribuția României la facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina – pentru a asigura securitatea alimentară globală. (…) România a luat măsuri (…) pentru a putea asigura, de la începutul războiului, tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către piețele globale, inclusiv Africa”, a declarat Iohannis, în cadrul declarației de la State House Nairobi.

Vizita șefului statului în Kenya va continua cu întrevederi la sediul Națiunilor Unite din Nairobi și la un liceu de fete, parte a unui proiect de asistență în domeniul educației oferit de România. De asemenea, Klaus Iohannis va întreține discuții cu directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu.

Kenya are o piață emergentă și este un stat cu un nivel mediu de industrializare, înaintea statelor vecine din Africa de Est. Este o națiune cu venituri medii inferioare, iar perspectivele sale de creștere economică sunt susținute de o clasă de mijloc emergentă cu un apetit tot mai crescut pentru serviciile și bunurile de valoare.

Turneul din Africa al președintelui Iohannis este programat în perioada 14-23 noiembrie, iar următoarele vizite vor fi în Tanzania, Republica Cabo Verde și Senegal. Potrivit Administrației Prezidențiale, turneul reprezintă prima inițiativă politică și diplomatică din ultimii 30 de ani și are ca obiectiv relansarea relațiilor României cu continentul african. România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa, prin care își propune să vitalizeze și să consolideze relațiile bilaterale cu statele africane.

Foto: X Klaus Iohannis

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW