Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PNL a pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților creșterea salariilor angajaților din CNAS SURSE

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023

Partidul Național Liberal (PNL) a decis să pună pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputatilor de luni, 13 noiembrie, proiectului de lege privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate, au declarat surse liberale pentru Main News. Este vorba de solicitarea făcută de angajații CNAS pentru a opri protestul. 

În contextul protestului izbucnit la începutul lunii noiembrie, angajații Caselor de Asigurări de Sănătate au anunțat că de luni vor suspenda plățile către furnizorii de servicii medicale, fapt ce ar putea duce la posibile blocaje în sistemul sanitar.

Protestul este generalizat, pe perioadă nedeterminată şi este generat de „lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem, dar şi de faptul că salariile nu au mai crescut din 2018”. Angajații CNAS au cerut ca legea care ar fi rezolvat aceste probleme să fie repusă în dezbaterea Parlamentului, pentru vot.

Liberalii au decis într-o şedinţă a conducerii care a avut loc la sediul central al partidului, să susţină punerea pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor a proiectului de lege care prevede măsuri privind creşterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

„Începând de joi, 2 noiembrie 2023, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată. Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog şi de aşteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceştia le au, nu se găsesc soluţii. Însă sunt găsite soluţii satifăcătoare şi imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariaţi”, precizează comunicatul de presă transmis de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate (FSCAS) la declanșarea protestului.

Sindicaliștii au anunțat că pe durata protestului vor fi rezolvate doar urgențele.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW