Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul Letoniei legalizează parteneriatele civile între persoane de același sex

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 9 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Parlamentul leton a votat joi, 9 noiembrie, pentru a permite cuplurilor de același sex să înființeze uniuni civile, oferindu-le recunoaștere juridică, dar mai puține drepturi decât cuplurile căsătorite, notează Reuters.

Homosexualitatea continuă să fie o „problemă controversată”, după cum scriu jurnaliștii Reuters, în Letonia, unde legislatorii au modificat constituția în 2005 pentru a specifica faptul că mariajul este permis exclusiv între un bărbat și o femeie. Legislația viitoare, care va intra în vigoare la mijlocul anului viitor, permite cuplurilor de același sex să își înregistreze oficial parteneriatul prin intermediul unui notar.

Noua legislație letonă permite cuplurilor de același sex să își înregistreze parteneriatul la un notar, ceea ce le conferă dreptul de vizită în spitale, precum și anumite beneficii fiscale și de securitate socială. În pofida acestui pas pozitiv, activistul pentru drepturile homosexualilor Kaspars Zalitis a subliniat că adopția de către cuplurile de același sex și problemele legate de moștenire rămân nerezolvate. El a recunoscut importanța acestei evoluții, subliniind că Letonia nu se mai numără printre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu recunosc cuplurile de același sex.

Potrivit sursei citate, în luna mai, parlamentul leton l-a ales pe președintele Edgars Rinkevics ca fiind primul șef de stat homosexual deschis din Uniunea Europeană. Această decizie a fost luată în ciuda unui sondaj Eurobarometru din 2019 care arăta că 45% dintre letoni s-ar simți inconfortabil cu un oficial de rang înalt homosexual sau bisexual. Același sondaj a indicat că 54% dintre letoni s-ar simți inconfortabil cu un coleg homosexual sau bisexual. Un sondaj Globsec din 2023, mai recent, sugerează că doar 40% din țară sprijină legalizarea drepturilor persoanelor de același sex, inclusiv a căsătoriei.

Ministrul justiției, Inese Libina-Egnere, a declarat că parlamentul nu a intenționat să ofere partenerilor de uniune civilă drepturi similare cu cele ale cuplurilor căsătorite.

„Recunoaștem că avem familii care nu sunt căsătorite, iar acesta este modul în care își pot înregistra relația”, a declarat ea pentru Reuters. „Voința politică este de a avea un tip de parteneriat înregistrat cu adevărat specific.”

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW