Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce a urmărit Elena Lasconi când a anunțat că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradițională

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Elena Lasconi, cap de listă USR la alegerile europarlamentare, a dezvăluit că a votat „DA” la referendumul pentru familia tradiţională din anul 2018.

Elena Lasconi a fost întrebată în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a răspuns Elena Lasconi, care a adăugat că a participat la referendumul pentru familia tradiţională organizat în 2018 şi a votat „DA”.

Elena Lasconi a fost întrebată dacă acest răspuns nu va stârni critici în rândul votanţilor USR.

„Este treaba lor. Eu nu am nimic împotriva persoanelor de acelaşi sex, dar nu văd de ce aş milita pentru căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex. Nu am nicio problemă cu relaţiile lor atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur”, a conchis Lasconi.

Strategie mai amplă sau moment de sinceritate

Tema relațiilor dintre persoanele de același sex a stârnit de-a lungul timpului multe dezbateri aprinse în interiorul USR. Fondatorul USR, Nicușor Dan, a demisionat în anul 2017, după ce, în urma unui vot intern, partidul a decis să se poziționeze împotrivă la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

Mai mult, USR a încercat în să treacă prin Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil între persoane de același sex, însă inițiativa a fost respinsă. După ieșirea de la guvernare, în 2021, și venirea lui Cătălin Drulă la conducere, USR a încercat să se poziționeze mai la dreapta spectrului politic, încercând astfel să preia din electoratul liberal dezamăgit de formarea coaliției dintre PNL și PSD.

O strategie care deocamdată nu a dat roade, cel puțin dacă ne uităm pe sondajele de opinie difuzate public. Una dintre explicații ar putea fi că o parte importantă a electoratului liberal continuă să considere USR drept un partid progresist, în principal din cauza poziționării pe tema relațiilor dintre persoane de același sex. A încercat Elena Lasconi să elimine această temere prin dezvăluirea votului la referendum, sau un simplu moment de sinceritate? Ambele ipoteze stau în picioare. Fostă jurnalistă de televiziune, Lasconi se pricepe foarte bine la comunicare, ceea ce ne-ar putea înclina să favorizăm varianta unui răspuns calculat, mai ales că vorbim despre o temă extrem de importantă și care poate diviza inclusiv baza electorală a USR.

Cu toate acestea, nu putem exclude scenariul unui răspuns spontan, fără calcule asupra consecințelor. Chiar dacă are experiență jurnalistică, Lasconi nu are experiență politică și nici răspunsuri vagi presetate pe teme importante. Rămâne de văzut în perioada următoare cum vor reacționa liderii USR.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW