Youtube restricționează conținutul care ar putea afecta sănătatea mintală a adolescenților
YouTube a făcut public joi că va limita „recomandările repetate” pentru videoclipurile care ar putea avea efecte negative asupra sănătății mentale a adolescenților. Această decizie vine într-un context în care metodele folosite de platformele digitale pentru a atrage tinerii sunt supuse criticii din partea autorităților, conform informațiilor furnizate de AFP, potrivit news.ro.
Videoclipurile care pun în comparație caracteristici fizice și le prezintă ca fiind ideale în detrimentul altora, sau cele care promovează anumite standarde de fitness sau greutate corporală, nu vor mai fi recomandate în mod constant adolescenților. Această măsură va fi aplicată inițial în SUA și ulterior în alte țări, conform unei declarații emise de Google.
„Adolescenţii sunt mai predispuşi decât adulţii să îşi formeze o imagine negativă de sine atunci când văd mesaje repetate despre standarde ideale în conţinutul pe care îl consumă online”, a recunoscut James Beser, unul dintre responsabilii platformei.
Săptămâna trecută, peste patruzeci de state din SUA au intentat procese împotriva Meta, acuzând aplicațiile sale Facebook și Instagram că au un impact negativ asupra „sănătății mentale și fizice a tinerilor.” Potrivit procurorilor generali, gigantul rețelelor de socializare atrage și reține atenția tinerilor prin caracteristici care generează dependență (cum ar fi videoclipuri scurte care rulează continuu fără a afișa timpul trecut), știind că acest conținut și utilizarea prelungită a acestor aplicații cauzează „daune semnificative” sănătății lor.
Până la 95% dintre americanii cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani declară că folosesc o reţea de socializare, iar o treime dintre ei o folosesc „aproape constant”, potrivit Pew Research Center.
În luna mai, medicul chirurg general al SUA, Vivek Murthy, a avertizat cu privire la efectele extrem de dăunătoare ale rețelelor de socializare, subliniind că acestea au un rol semnificativ în „criza națională a sănătății mentale a tinerilor,” cu un accent special pe tinerii fete, care sunt mai vulnerabile la riscul de hărțuire cibernetică și tulburări alimentare. YouTube a menționat că are deja în vigoare măsuri pentru a proteja adolescenții, precum eliminarea conținutului legat de incitare la ură, hărțuire și tulburări alimentare. De asemenea, platforma intenționează să mărească frecvența mesajelor de a lua pauze sau de a merge la culcare pentru utilizatorii cu vârsta sub 18 ani.
Comentarii