Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Teroristul Omar Hayssam cere eliberarea condiționată, după 10 ani în închisoare

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete:

Cel mai important terorist din România, Omar Hayssam, cere să fie eliberat din închisoare, potrivit Digi24. Sirianul, condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, dar și în alte dosare, are de ispășit 23 de ani de închisoare, dar până acum a petrecut în spatele gratiilor doar 10. Conform sursei citate, Judecătoria Moreni va analiza miercuri, 1 noiembrie, cererea de eliberare formulată de Hayssam.

„Potrivit avocatului său, Omar Hayssam este bolnav, nu se poate deplasa și va fi audiat prin videoconferință direct din spatele gratiilor. A executat până acum doar zece ani din pedeapsa pe care a primit-o. Este condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, dar și în alte patru dosare. A primit în total 65 de ani de închisoare, însă după contopirea pedepselor s-au redus acești ani la 24 de ani”, a transmis sursa citată.

Hayssam a ajuns în atenţia opiniei publice în martie 2005, când a fost implicat în răpirea a trei jurnalişti români în Irak – Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcovici şi Ovidiu Ohanesian. În 2006, Omar Hayssam fusese eliberat pe baza diagnosticului de cancer în fază terminală. Apoi a fugit din ţară. Acesta a fost adus înapoi în România după șapte ani.

În vara anului trecut, omul de afaceri Mohammad Munaf, condamnat la 10 ani de închisoare pentru terorism în dosarul răpirii celor trei jurnalişti, a fost eliberat condiţionat prin decizie a Tribunalului Ilfov.

Munaf a fost condamnat în 2008, în lipsă, la 10 ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de 2 milioane de euro. El a fost extrădat din Irak în România abia în 2015, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Premierul Marcel Ciolacu, legături cu cel mai important terorist din România

În cursul lunii mai 2015, în presă au apărut fotografii, făcute la începutul anilor 2000, cu Marcel Ciolacu alături de Omar Hayssam, la o partida de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. Omul de afaceri sirian avea, la vremea respectivă, interese în județul Buzău, unde preluase fabrica de cherestea Foresta Nehoiu.

„Am făcut vreo infracţiune? Era vreun terorist Omar Hayssam? Eu îmi aduc aminte că, atunci, mergea pe avioane cu preşedinţii statului. De ce nu îi sunaţi de foştii preşedinţi, pe domnul Băsescu? Am explicat acea poză. Am fost la o vânătoare, am fost invitat, ca şi domnul Omar Hayssam. Poza este mult mai mare şi am fost tăiat doar eu. Întotdeauna la sfârşitul vânătorii se face un tablou cu vânatul şi vânătorii”, a declarat Ciolacu în 2021.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW