Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


MAE, despre românul ținut ostatic de Hamas în Fâșia Gaza: Modalitatea noastră de intervenție este limitată

By Dragomir Georgiana , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 23 octombrie 2023 Etichete: , , , , ,

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe(MAE) au precizat, luni, 23 octombrie, că fac demersuri pentru eliberarea cetățeanului cu dublă cetățenie, israeliană și română, însă, accesul înspre și dinspre Fâșia Gaza este limitat, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Radu Filip, într-o intervenție la Digi 24.

„Modalitatea noastră de intervenție este limitată. Accesul înspre și dinspre Fâșia Gaza este limitat, așadar și capacitatea noastră de intervenție este redusă. Demersurile și dialogul continuă. Colegii mei de la misiunile diplomatice, de la oficiile consulare din Tel Aviv, din Israel și din statele vecine sunt pregătiți să sprijine orice fereastră de oportunitate care ar permite ieșirea din Fâșia Gaza. Nu au fost semnalate cazuri de persoane rănite, decedate sau alte cazuri medicale. Sperăm să rămână lucrurile așa, ca să poată fi evacuați în condiții de siguranță”, a explicat sursa citată.

Românul luat prizonier de teroriștii Hamas(n.r. Tal Haimi) ar fi  fost răpit din kibbutzul pe care îl fondase străbunicul lui de la Buzău, venit în Israel după cel de-al Doilea Război Mondial. Localitatea din care a dispărut Tal se află la doar   4 kilometri depărtare de  Fâșia Gaza și la 9 kilometri de Egipt, menționează sursa citată.

Tal Haimi are 41 de ani și este tatăl a trei copii. Într-o intervenție la Euronews, soția lui Tal a povestit cum a dispărut soțul său.

„Era sâmbătă dimineața, o zi liberă, dormeam împreună, iar la 6:30 dimineața am început să auzim sirenele. Suntem obișnuiți cu sirenele dar eram mai mult decât normal. Soțul mi-a spus să ne mergem la adăpost. Am stat acolo, eram foarte speriați. De-o dată am început să auzim împușcături, iar soțul a ieșit pentru a ne proteja. După 2 ore l-am sunat și a răspuns, a spus că este bine dar nu poate vorbi. Apoi nu am mai avut vești de la el. A fost înfricoșător, o zi pe care nu o vom uita”, a relatat soția lui Tal, conform sursei amintite.

Cinci români, cu dublă cetățenie, au murit în războiul dintre Israel și gruparea Hamas.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:  Israel-Palestina, de la tensiuni mocnite la teroare: Istoricul Adrian Cioroianu: Vor fi momente de acalmie și de criză

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW