Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis salută recunoașterea limbii române în Ucraina: Pas important pentru un parteneriat strategic puternic

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia Ucrainei de a recunoaşte limba română ca limbă oficială a minorităţii române din această ţară, menționând  că este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între cele două state.

„Salut pasul făcut astăzi de Guvernul Ucrainei în implementarea înţelegerii în problema aşa-zisului limbaj artificial „moldovenesc” la care am ajuns cu preşedintele Zelenski săptămâna trecută la Bucureşti. Pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între România şi Ucraina la nivel de stat şi de societate„, a transmis Iohannis pe reţeaua de socializare X.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în urma vizitei pe care a avut-o la Kiev, miercuri, 18 octombrie, că  limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este, limba română, nu limba moldovenească.

 „Vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment „limba moldovenească”. Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română”, s-a exprimat premierul Ciolacu. Astfel, inclusiv  slujbele religioase oficiate de preoții ortodocși se pot susține în limba română, a subliniat șeful Executivului.

Republica Moldova a adoptat, în luna martie ac, limba română drept limbă oficială de stat, un semn de „îndepărtare” față de influența rusă.

Citește și:  Ce semnifică vizita lui Volodimir Zelenski în România/Analist: Important pentru relațiile bilaterale, dar și un pas înainte pentru Ucraina spre Uniunea Europeană

Sursă foto: Administrația Prezidențială

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW