Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cu ce mesaje a mers Iohannis la Budapesta, în prima vizită din ultimii 14 ani a unui președinte român în țara vecină

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2023 Etichete: , ,

UPDATE Șeful statului a declarat că, în discuția cu președinta Ungariei, au fost abordate teme de importanță europeană, inclusiv extinderea Uniunii Europene și aderarea României la Schengen, precum și situația din plan regional și global, cu accent pe sprijinul României pentru Ucraina în contextul agresiunii ruse.

„Am abordat în cadrul discuției noastre și subiectul aderării României la Schengen – prioritatea noastră europeană. Contăm și pe mai departe pe sprijinul Ungariei și vă mulțumesc, doamnă Președinte, pentru că ați expus foarte clar sprijinul pentru această extindere”, a spus Iohannis.

Ungaria va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în a doua parte a anului 2024.

În general, ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, acolo unde se poate vota intrarea României în Spațiul Schengen, este stabilită de președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Doamnă Președinte, vă mulțumesc pentru discuțiile foarte bune, de substanță și foarte deschise. Fie ca această vizită a mea aici să constituie un pas semnificativ în direcția ameliorării semnificative a relațiilor dintre statele noastre. Suntem vecini, avem oportunități foarte bune de colaborare economică și cred că este important să le folosim”, a conchis șeful statului.

-Știrea inițială-

Preşedintele Klaus Iohannis se află, astăzi, 11 octombrie, în vizită oficială în Ungaria, la invitaţia președintei Katalin Novák. Este prima vizită oficială la Budapesta a unui preşedinte român în ultimii 14 ani. Potrivit Administrației Prezidențiale, „este o ocazie pentru a discuta despre stadiul relației de Parteneriat Strategic”, transmite Administrația Prezidențială. Vizita lui Klaus Iohannis are loc la o zi după cea a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la București.

„Aștept cu nerăbdare să discut cu președintele Katalin Novák, privind consolidarea în continuare a parteneriatului nostru strategic și a dialogului bilateral în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de originea lor etnică”, a transmis Klaus Iohannis, pe platforma X.

Relaţiile bilaterale româno-ungare se desfăşoară în baza Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară, semnat şi intrat în vigoare în 1996, precum şi a Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022.

După declarații de presă comune, la ora 16.35 președintele român ar urma să depună o coroană de flori la  Monumentul Ostașului Necunoscut din Piața Eroilor, pentru ca la ora 17.00 să depună o coroană de flori la parcela 144 a soldaților români din Cimitirul central Rakoskeresztur.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW