Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Acuzațiile primarului din Mioveni vin într-un moment delicat pentru Spitalul Orășenesc, care se confruntă cu o lipsă acută de personal

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2023 Etichete:

Primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, a fost reținut de procurorii anticorupție după ce a fost prins în flagrant că îi dădea 10.000 de euro unui bărbat. Edilul PSD a spus în fața jurnaliștilor că restituia un împrumut, însă acuzațiile sunt cele de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi promis că rezolvă angajarea unui medic la spitalul din oraș, în schimbul a 30.000 de euro. Este vorba de Spitalul Orășenesc Mioveni, singurul spital construit de stat de la zero în ultimii 30 de ani, cu dotări de ultimă performanță, dar care se confruntă cu o lipsă majoră de personal. 

Edilul din Mioveni a fost reținut joi, 5 octombrie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce, potrivit anchetatorilor, ar fi acceptat de la o persoană, martor în dosar, o șpagă de 30.000 euro, pentru angajarea unei rude la Spitalul Orășenesc Mioveni.

Primarul ar fi primit o primă tranșă de 10.000 euro, însă nu a reușit să își țină promisiunea, astfel că persoana respectivă i-a cerut banii înapoi. Acesta a fost momentul în care procurorii au intrat pe fir, iar pe 4 octombrie l-au prins pe edil chiar în sediul primăriei în timp ce returna cei 10.000 euro. 

Spitalul funcționează la nici jumătate din capacitate

Spitalul Orășenesc Mioveni a fost inaugurat în toamna anului 2019. Este primul spital de stat ridicat de la zero după decembrie 1989 și este situat în orașul Mioveni, județul Argeș. Construcția spitalului a durat trei ani și jumătate și a costat peste 60 de milioane de euro. Însă, deși spitalul este dotat cu aparatură medicală și instalații auxiliare de ultimă generație, se confruntă cu o lipsă majoră de personal.

Un reportaj Digi24 arăta în septembrie 2023 că procedurile pentru funcționarea la capacitate maximă a spitalului au fost amânate din cauza pandemiei. Concursurile de angajare au fost anulate în acea perioadă, iar acum spitalul operează doar parțial, cu doar nouă din cele 23 de secții deschise. Multe secţii, compartimente şi cabinete ale spitalului nu funcţionează fie din lipsă de medici, fie din lipsă de asistente şi/sau infirmiere, fie, pur şi simplu, din cauza lipsei banilor pentru medicamente şi consumabile sanitare.

Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni: „Eram în perioada de concurs, care s-a anulat din cauza stării de urgenţă. Practic, noi nu am deschis nici 50% din capacitatea spitalului. Sunt foarte multe secții noi. De exemplu, cardiologia. Din cele noi, am deschis chirurgia, maternitatea, neonatologia.”

Dr. Ruxandra Şain, medic Anestezie Terapie Intensivă: „Partea financiară ne blochează activitatea, nemaiexistând posibilitatea achiziționării materialelor cu care să lucrăm la patul pacientului… Neavând cu ce să le achiziționezi, nu poți să desfășori activitatea la patul pacientului, să faci tratamente”.

Sursa foto: Facebook / Spitalul Orășenesc Mioveni

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW