Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


INSP, mesaj de Ziua Mondială a Inimii: Jumătate din decesele din România sunt cauzate de bolile cardiovasculare/Cum putem preveni îmbolnăvirea

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2023 Etichete: , , ,

Jumătate dintre decesele din România au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară, transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, marcată în fiecare an, în toată lumea, pe 29 septembrie.

„Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul tăcut numărul  unu la nivel mondial, se estimează că acestea iau vieţile a 17,9 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră din cauza bolilor de inimă. În ţara noastră, jumătate din decese au drept cauză bolile cardiovasculare, iar în anul 2021 o persoană din patru se afla în evidenţa medicilor de familie cu o boală cardiovasculară”, precizează sursa citată.

Specialiştii susţin că o parte dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare nu se modifică )vârsta, factorii genetici), dar cea mai mare parte a lor se poate modifica, printre aceştia numărându-se fumatul, dieta necorespunzătoare, sedentarismul, dislipidemiile (niveluri anormale de lipide în sânge).

 

Cum pot fi prevenite  bolile cardiovasculare

 

INSP spune că prevenția este cea mai bună metodă. Astfel, pentru a scădea riscul de aparițiea bolilor cardiovasculare, ar trebui să avem obiceiuri sănătoase precum: exerciţii fizice efectuate regulat, menţinerea unui alimentaţii echilibrate, oprirea fumatului, stoparea consumului de alcool, efectuarea de controale medicale preventive cu regularitate, adoptarea unei diete alimentare care să conțină legume, fructe, fără alimente procesate.

Institutul Naţional de Sănătate Publică implementează împreună cu Societatea Română de Cardiologie, Asociaţia Română de Promovarea Sănătăţii, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România unul dintre cele mai importante proiecte care vizează depistarea şi controlul factorilor de risc cardiovascular – „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular”.

În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat o metodologie de screening al factorilor de risc cardiovascular, au fost pregătiţi medici pentru a realiza screeningul, s-au efectuat consultaţii, analize de laborator şi s-au oferit recomandări personalizate pacienţilor care au parcurs programul de screening. Până la 25 septembrie 2023, un număr de 14.2773 de persoane au beneficiat de serviciile de screening oferite în cadrul proiectului, precizează INSP.

Sursă foto: Pixabay 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW