Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Minorii agresori și părinții acestora vor fi obligați să participe la programe de consiliere psihologică

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 26 septembrie 2023 Etichete: , ,

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 26 septembrie, un proiect de lege care prevede că minorul agresor şi părinţii săi vor fi obligaţi să participe la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.

Astfel, „părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel.

Dacă părinții sau  tutorii nu sunt de acord cu consilierea psihologică,  măsura poate fi dispusă de către instanţa judecătorească, mai prevede actul normativ adoptat de Camera Deputaților.

Proiectul prevede şi modificarea Codului Penal, în cazul minorilor care execută măsuri educative neprivative de libertate,, prin inserarea obligativității participării părinților la programele de consiliere psihologică.

„Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa să poată impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinţii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, se arată în textul proiectului de lege.

Camera Deputaților este for decizional.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW