Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Franța și Republica Moldova negociază un acord de apărare

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova , at 26 septembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord de apărare, relatează AFP, citându-l pe  ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, aflat în vizită la Chişinău. Din postarea oficialului francez, reiese că Republica Moldova va beneficia de suport pentru strategiile militare. 

„Franţa va continua să stea alături de moldoveni în faţa oricărei tentative de destabilizare.  Vecină cu Ucraina, Republica Moldova include Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă cu 300.000 de locuitori în estul ţării În cursul vizitei sale, ministrul francez şi omologul său Anatolie Nosatîi au semnat „o scrisoare de intenţie pentru a întări cooperarea în domeniul apărării şi a asista Republica Moldova în modernizarea instrumentelor sale militare”, a anunţat Sébastien Lecornu pe X, fost Twitter, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Chişinăul a anunţat achiziţionarea unui radar de tip Ground Master 200 (GM 200).

Acest radar produs de Thales,  comandat și de Kiev, care are o rază de acţiune de 250 de kilometri, urmează să permită o consolidare a supravegherii spaţiului aerian moldovean.

 „Vom construi un audit al mijloacelor de apărare aeriană, pentru a ajuta la o consolidare a securităţii spaţiului aerian moldovean”, a anunţat Sébastien Lecornu.

Luni, 25 septembrie, în Transnistria au fost găsite  fragmente de rachetă a au anunţat autorităţile de la Chișinău. Anterior, președința Republicii Moldova, menționa că au fost lansate amenințări la adresa securității naționale, invocând grupări ruse.

Sursă foto/X(fost Twitter)

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW