Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu lansează amenințări la adresa CNSC, instituția-cheie pentru proiectele de infrastructură

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 septembrie 2023

Premierul Marcel Ciolacu a lansat marți amenințări la adresa Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, în contextul în care, la mai bine de doi ani de la lansarea licitației, responsabilii din subordinea Ministerului Transporturilor nu au reușit să încheie contractul pentru execuția lotului 3 al Autostrăzii Ploiești-Buzău. 

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a obținut statutul de persoană juridică de la 1 ianuarie 2007 și astfel România și-a respectat încă un angajament asumat în procesul de aderare la structurile europene.

Consiliul are în componența sa 11 complete competente să soluţioneze contestaţiile formulate în cadrul procedurii de atribuire, înainte de încheierea contractului.

Ciolacu amenință instanța

În ultimii ani, în contextul în care mai multe licitații s-au prelungit nepermis după ce CNSC a admis contestațiile depuse de unii dintre participanți, oficialii au încercat să paseze acestei instanțe vina pentru întârzieri.

Așa s-a întâmplat și în cazul licitației pentru construirea lotului 3 Pietroasele – Buzău al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău. În martie 2022, compania de drumuri a desemnat firma Selina câștigătoarea procedurii. Atribuirea a fost contestată de Nurol Insaat la CNSC, iar instanța a dat câștig de cauză firmei din Turcia. Drept urmare, după ce a reevaluat ofertele, CNAIR atribuit contractul firmei Nurol.

Bătălia a continuat, inclusiv la Curtea de Apel București, CNAIR fiind obligată la o nouă reevaluare. Pe 22 mai, firma Tekfen din Turcia a fost desemnată câștigătoarea procedurii, însă și de această dată rezultatul a fost contestat de Asocierea Nurol – Makyol, care a depus cererea la CNSC în ultima zi în care mai putea face acest lucru. La fel ca în rândurile precedente, instanța a dat câștig de cauză contestatarilor în detrimentul CNAIR, care a fost obligată să realizeze o nouă evaluare.

În loc să caute vinovații în ograda proprie, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a acuzat pe membrii CNSC.

„Au venit niște domni de la CNSC și ne-au tot învârtit cu tot felul de decizii care nu ne-au dus în situația de a semna un contract”, a declarat marți Sorin Grindeanu.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu nu s-a sfiit să lanseze amenințări la adresa CNSC.

„Bine ar fi şi ei să se mai uite pe geam să vadă că s-au schimbat vremurile între timp şi poate şi Parlamentul ar fi cazul să vadă că trebuie o reorganizare a instituţiei”, a declarat Ciolacu.

PSD plănuia desființarea CNSC

Amenințările venite din partea premierului survin în contextul în care, anul trecut, PSD plănuia nici mai mult nici mai puțin decât desființarea Consiliului. Potrivit Profit.ro, atribuțiile CNSC ar fi urmat să fie preluate treptat, până la 1 ianuarie 2024, de către instanțele de judecată.

Mai mult, un grup de parlamentari PNL, în frunte cu fostul ministru al finanțelor Alexandru Nazare și liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu, a depus anul trecut un proiect de lege prin care vor desființarea CNSC. Întrebat la momentul respectiv despre această inițiativă legislativă, ministrul Sorin Grindeanu a transmis că PSD nu o susține.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW