Aviz pozitiv pentru Bogdan Aurescu, ministru propus la Externe/ Dă de înțeles că România nu va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim
Aviz pozitiv pentru ministrul propus al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată cu 31 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 2 abţineri
Votul a fost dat după ce membrii comisiilor au decis suspendarea audierilor ce au durat aproape două ore şi jumătate. Diplomat de carieră, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a fost ministru al Afacerilor Externe între 24 noiembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015.
Referitor la obiectivele lui Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, acesta a ținut să menționeze că va urmări: întărirea statutului european și transatlantic al României, calendar al aderării la spațiul Schengen, creșterea relevanței în NATO dar și acțiuni pentru ridicarea vizelor pentru SUA.
Pe de altă parte, Bogdan Aurescu dă de înțeles că România nu va fi de acord cu mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Vom menține poziția tradițională cu privire la procesul de pace din Orientul Mijlociu și statutul Ierusalimului”, a mai spus Aurescu.
La audierile de la Parlament ministrul propus la Externe a vorbit și despre relația României cu Ungaria dar și cu Rusia.
„Va fi abordată în cadrul oferit de Tratatul de bază din 1996 şi de Declarația de parteneriat strategic din 2002, precum şi în spiritul bunei-vecinătăți și se va urmări reluarea activității Comitetului de specialitate bilateral privind minoritățile
Cu Rusia e necesară o relație pragmatică și predictibilă, care depinde de implicarea constructivă a Rusiei în soluţionarea conflictului din Ucraina şi în redresarea balanţei strategice în Vecinătatea Estică, respectarea angajamentelor internaţionale și a dreptului internațional fiind o condiţie absolut necesară pentru intensificarea dialogului. Vom încerca să reluăm activitatea Comisiei mixte bilaterale privind Tezaurul României”, a spus Bogdan Aurescu.
Ministrul propus de externe a mai spus că este nevoie de o reformare a ministerului, dar și depolitizarea acestuia.
„Eficientizarea serviciilor consulare, extinderea și modernizarea rețelei consulare. Deja avem cea mai extinsă rețea din Uniunea Europeană. E necesară o reformă internă serioasă a MAE. E nevoie de consolidarea corpului de elită a diplomaților. E necesară depolitizarea. Dacă ne uităm la compoziția personalului, e necesară reducerea detașărilor din alte instituții.
MAE are nevoie de alt sediu, actualul e periculos pentru viața și sănătatea personalului. E nevoie de renovarea sediilor misiunilor diplomatice ale României”, a precizat ministrul propus.
Între septembrie 2004 şi 3 februarie 2009, Bogdan Aurescu a fost agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, în procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră (România contra Ucraina). În perioada 2010 – 2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA.
Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/aviz-pozitiv-pentru-bogdan-aurescu-ministru-propus-la-externe-da-de-inteles-ca-romania-nu-va-muta-ambasada-din-israel-de-la-tel-aviv-la-ierusalim/ […]