Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Patru operatori feroviari, printre care și CFR Călători, nu mai aplică reducerea pentru studenți

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 septembrie 2023

Începând de duminică, 3 septembrie, CFR Călători, Transferoviar Calatori, Softrans si Astra Trans Carpatic nu mai eliberează titluri de călătorie cu reducere pentru studenți. 

Cu mai puțin de o lună până la debutul anului universitar, studenții nu mai pot beneficia de reducere la călătoriile cu trenul. Vechile prevederi din Legea educației naționale, potrivit cărora, studenții ar trebui să beneficieze de un discount de 50%, nu mai sunt de actualitate, în condițiile adoptării noii Legi a învățământului superior.

Conform acestui act normativ, studenții vor beneficia de reducere de 90% la călătoria cu trenul, iar vârsta până la care se acordă beneficiarilor această reducere va fi majorată la 30 ani. Cu toate acestea, patru operatori feroviari, printre care și CFR Călători, refuză să aplice aceste prevederi până la adoptarea de către Guvern a Hotărârii privind normele metodologice ale legii. Decizia nu-i afectează pe elevi.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi”, au transmis reprezentanții CFR Călători.

Doi operatori aplică reducerea

Potrivit Autorității pentru Reformă Feroviară, studenții pot achiziționa bilete cu reducere de 90% doar la Regio Călători și InterRegional Călători.

„La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condițiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători ( aflați sub contract de servicii publice cu Statul Român ) vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenți este posibilă doar la Regio Călători și InterRegional Călători (conform informațiilor puse la dispoziție de operator, siteul se actualizează în câteva zile, dar la caserii se vând titlurile de călătorie cu reducerea de 90%), conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători , Transferoviar Călători , Softrans și Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenți cu reducere”, au transmis reprezentanții ARF.

ARF anunțase reducerea

Într-un comunicat de presă transmis vineri, 1 septembrie, reprezentanții ARF au anunțat că, până la intrarea în vigoare a normelor metodologice ale Legii învățământului superior, se va aplica reducerea de 90%, conform normelor din HG 42/2017.

„Până la intrarea în vigoare a noilor Norme metodologice prevăzute în Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023, gratuitățile stabilite pentru transportul elevilor, precum și reducerile și gratuitățile stabilite pentru transportul studenților se acordă, începând cu data de 3 septembrie 2023:

– în cuantumul prevăzut de Legile nr. 198/2023 și nr. 199/2023

– conform normelor stabilite prin HG 42/2017”, a transmis ARF.

Sursa foto: Inquam Photos / Ana-Maria Dumtiru

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW