Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Captură de substanțe interzise în Mureș/ Un kilogram de droguri de mare risc și 300 de grame de cannabis

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 31 august 2023 Etichete: , , , ,

Tribunalul Mureş a emis, joi, 31 august, un mandat de arestare preventivă pe numele unui bărbat depistat în timp ce transporta cu maşina aproximativ  un  kilogram de droguri de mare risc, 3-CMC(n.r. cu  puternice efecte psiho-stimulante)şi 300 de grame de cannabis, informează DIICOT

Drogul 3-MMC, cunoscut și sub denumirea „cristal”, este una dintre substanțe psihoactive  cel mai des consumate de tineri, cu efecte devastatoare aupra organismului uman. Aceasta face parte din  grupul de amfetamine.A apărut pe piață pe la mijlocul anilor 2000 și a fost disponibilă legal o perioadă ca fertilizator pentru plante sau săruri de baie. După ce mefedrona a fost interzisă, a apărut 3-MMC ca înlocuitor în 2012. Până în 2021 era legal să-l cumperi în Olanda. Alte catinone, cum ar fi 3-CMC, 2-CMC și MDPV sunt de asemenea în circulație în prezent, conform rapoartelor internaționale antidrog.

Adolescenții, cei mai expuși la consumul de droguri

Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an (consum recent), arată un raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Agenția Națională Antidrog (ANA) a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 1799  consumatori de droguri, în primele șase luni ale anului 2023. Procurorii DIICOT au trimis la consiliere 687 de persoane consumatoare, iar 225 dintre acestea au fost deja incluse în serviciile de asistență oferite de ANA.

Reprezentanții ANA spun că, în perioada ianuarie – iunie a.c, au fost realizate la nivel național 2.648 de informări acordate persoanelor care s-au adresate centrelor ANA pentru a solicita servicii de asistență, 3.314 evaluări medico-psiho-sociale, 4.789 şedinţe de consiliere psihologică și socială și 4.643 şedinţe de management de caz. Informarea, respectiv acțiunile de prevenire se realizează prin intermediul centrelor județene subordonate ANA.

CITEȘTE ȘI:  De unde și pe unde vin drogurile în România/Fost șef de Direcție Antifraudă: Am simulat cumpărarea de etnobotanice, pentru a putea închide magazinele în baza lipsei bonului fiscal ANALIZĂ

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW