Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Mitul chinezilor care lucrează repede, demontat în România. Lucrările pentru VO Zalău, realizate de o companie de stat din China, în mare întârziere

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 august 2023 Etichete: , , ,

Lucrările la Varianta Ocolitoare a municipiului Zalău, în lungime de doar 5,5 km, avansează extrem de greoi, după cu au putut constata marți, 22 august, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. 

Însoțiți de fostul ministru Lucian Bode, originar din județul Sălaj, cei doi au descins marți pe șantierul Varianta Ocolitoare a municipiului Zalău, acolo unde lucrează o asociere condusă de Sinohydro Corporation Limited din China.

Încheiat pe 31 iulie 2020 pentru 185 milioane lei, fără TVA, contractul este încă departe de a fi dus la bun sfârșit. Conform termenelor, obiectivul ar fi trebuit finalizat încă din luna martie, însă stadiul fizic al lucrărilor este de puțin peste 50%, în condițiile în care mobilizarea chinezilor lasă de dorit.

Avansul este practic insignifiant de la inspecția făcută de CNAIR în luna aprilie, astfel încât singura soluție viabilă care se profilează este rezilierea contractului și încheierea unei noi înțelegeri cu un alt constructor.

În ciuda evidențelor, reacția responsabililor din Ministerul Transporturilor și CNAIR rămâne extrem de timidă, aceștia mulțumindu-se deocamdată doar să avertizeze constructorul.

„CNAIR a dovedit că este un partener onest care și-a respectat toate obligațiile contractuale. Vreau ca lucrările să continue iar circulația să fie deschisă in vara anului viitor (2024). Rezilierea este ultima soluție si nu îmi doresc să ajungem în situația în care să fim obligați să luăm această măsură, ca unică șansa pentru relansarea proiectului!”, a transmis directorul CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW