Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen cere României să nominalizeze cât mai repede un candidat pentru funcția de comisar european

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 29 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cere României să nominalizeze cât mai repede un comisar european. Așa susține purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva, citată de politico.eu

Andreeva a spus că von der Leyen a făcut presiuni pentru acțiuni rapide. „Este urgent și s-ar aștepta ca, odată ce va exista un guvern în vigoare în România, să trimită un candidat cât mai repede posibil, iar ea va intra în contact cu omologii săi din România”, a spus Andreeva.

„Suntem gata să avansăm [cu privire la nominalizare] imediat ce guvernul va fi înjurat „, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, care face parte din Partidul Popular European conservator, așa cum este von der Leyen, citat de politico.eu.

Dar dacă guvernul PNL nu va trece de votul din Parlament, instabilitatea politică de la București ar putea împinge startul Comisiei von der Leyen până în 2020.
„Până la apariția votului de confirmare [pentru întreaga Comisie], nu vom ști când va intra în vigoare noua Comisie, dar presupunerea de lucru este de fapt pentru data de 1 decembrie”, a declarat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Dacă Ursula von der Leyen devine sau nu președinte al Comisiei Europene în acest an, depinde de cât de repede vor reuți politicienii de la București să instaleze un nou Guvern.

„Guvernul român s-a prăbușit în această lună, după ce premierul social-democrat Viorica Dăncilă a pierdut un vot de încredere în parlament. Fără un guvern în loc, nu există nimeni care să desemneze un comisar european. Aceasta este o problemă pentru von der Leyen, deoarece alegerea inițială a Bucureștiului a fost respinsă de Parlamentul European și a doua nu a fost acceptată în mod oficial.

România nu este singura provocare pentru von der Leyen: candidații maghiari și francezi au fost, de asemenea, respinși, iar înlocuitorii lor trebuie să treacă prin procesul de confirmare. Apoi, există U.K., despre care s-a spus că trebuie să facă o nominalizare în schimbul căruia i se oferă o extensie Brexit”, notează jurnaliștii de la politico.eu.

În cel mai bun caz pentru von der Leyen, un guvern minoritar al Partidului Național Liberal (PNL) ar putea să fie învestit la începutul săptămânii viitoare. Dacă acest lucru se va întâmpla, și se va reuși o nominalizare, vor mai fi trei săptămâni pentru ca întregul proces să fie finalizat și noua Comisie să fie în vigoare până la 1 decembrie.

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/ursula-von-der-leyen-cere-romaniei-sa-nominalizeze-cat-mai-repede-un-candidat-pentru-functia-de-comisar-european/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW