Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu: Nicio măsură fiscală nu va afecta activitatea culturală

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 16 august 2023 Etichete: , , ,

Premierul Marcel Ciolacu  susține că nicio măsură de ajustare fiscală preconizată de Guvern nu va afecta activitatea de tineret sau pe cea culturală, subliniind, însă, că statul nu mai poate suporta „o infrastructură atât de stufoasă”, cu foarte mulți ordonatori de credite(n.r instituții publice care fac achiziții).

„Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret şi să remediem acest lucru. Şi ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală.  Eu nu mai doresc atâţia ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice, a declarat premierul  Marcel Ciolacu la Forumului Studenţilor de Pretutindeni.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis o adresă către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în care atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care măsurile fiscale anunţate de către Executiv for fi adoptate, atunci 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate, potrivit documentului obţinut de News.ro.

Măsurile fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt  încă în lucru. Printre acestea, se numără și desființarea de institute de cercetare „care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic” și reducerea cheltuielilor cu personalul cu 15% în celelalte institute existente, cât și suspendarea construirii cu bani de la buget a stadioanelor și căminelor culturale.  Reprezentanții Guvernului vor reducerea numărului de consilieri, scăderea indemnizațiilor și acordarea de vouchere doar pentru bugetarii care au salariul sub 10.000 de lei brut.

Discuțiile din coaliție privind reducerea cheltuielilor bugetare nu s-au finalizat, iar președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a spus premierului Ciolacu să „arunce la gunoi” măsurile de austeritate, având în vedere că multe dintre acestea pot afecta inclusiv instituțiile de cultură.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW