Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Supraimpozitarea veniturilor din profesiile liberale, în atenția ministrului Justiției: Nu este în regulă să fie inechitate socială

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 2 august 2023 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a arătat îngrijorată cu privire la efectele supraimpozitării veniturilor din profesiile liberale asupra avocaților. Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență pentru reducerea deficitului bugetar, propus de Guvernul Ciolacu, din care face parte și ministrul Gorghiu, liberii profesioniști ar urma să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) la o bază de venit neplafonată.

„Rezonez cu îngrijorările transmise de către colegii din Baroul Brașov referitoare la tendința de supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale. Baza veniturile din activități independente ar urma, astfel, să fie supuse plății cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar dubla sarcina fiscală.

Voi urmări cu multă atenție subiectul, pentru că nu este în regulă să fie inechitate socială sau o discriminare nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu, miercuri, 2 august, după o întâlnire cu avocații și magistrații din Brașov.

Analistul economic Adrian Negrescu: Antreprenorii vor fi cei mai afectați

Avocații sunt liberi profesioniști și sunt înregistrați ca persoane fizice autorizate. Prin urmare, sunt vizați direct de modificările fiscale, menite să reducă deficitul bugetar. Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, dacă se vor aplica aceste măsuri fiscale, antreprenorii ar fi cei mai afectați, iar evaziunea fiscală ar putea crește.

„Antreprenorii vor fi cei mai afectați. Va fi o lovitură foarte pternică pentru ei. Și banii la buget vin din mediul privat, nicidecum din sistemul bugetar. Am asistat la un simulacru de reducere a cheltuielilor bugetare. Este o sumă infimă raportată la deficitul bugetar.

Din cele 600.000 de microîntreprinderi din România, mai mult de jumătate vor trebui să treacă la impozit pe profit. Mulți se vor duce în zona subternană, adică a evaziunii”. Va fi un adevărat măcel fiscal”, s-a exprimat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Main News.

Propunerile pentru reducerea deficitului bugetar pot suferi modificări, urmând să fie adoptate printr-o Ordonanță de Urgență. Guvernul speră să strângă la bugetul de stat aproape 30 de miliarde de lei.

Sursă foto: Facebook 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW