Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Codul Penal ar putea fi modificat, urmare a abuzurilor de la „azilele groazei”. Ciolacu: Nimeni nu scapă

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 28 iulie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că se face o analiză asupra nivelului pedepselor pentru abuzurile asupra persoanelor vulnerabile, instituționalizate, așa cum s-au comis  în azilele din Voluntari, județul Ilfov, și Bărdești, județul Mureș. Șeful Executivului spune că, dacă va fi cazul, Codul Penal se va modifica. 

Facem o analiză foarte clară unde ne încadrăm cu nivelul pedepselor și dacă va trebui să modificăm Codul Penal în vreun sens, să venim cu această modificare. Nu pot să vă răspund acum, pentru că aștept încă analiza”, Toți vinovaii trebui să plătească. Nimeni nu scapă”,  a  precizat prim-ministrul Ciolacu.

Astăzi, 28 iulie, s-au deschis noi dosare penale cu privire la tratamentele inumane aplicate persoanelor de la un centru de asistență socială din Ilfov, respectiv Mureș. În urmă cu trei săptămâni, procurorii DIICOT au descins la trei azile din Ilfov, pentru abuzuri greu de imaginat asupra vârstnicilor instituționalizați. Tribunalul București a decis arestarea preventivă a principalilor suspecți în acest caz, iar Curtea de Apel București a menținut această măsură preventivă.

În toată țara, se derulează controale la centrele de asistență socială, iar dosarele penale se înmulțesc zilnic. Potrivit ultimelor informări ale autorităților, pe rolul parchetelor din țară sunt nouă dosare penale cu privire la neregulile de la centrele de asistență socială.

În cazul unui cumul de infracțiuni, de regulă, pedepsele se contopesc, iar inculpatul execută „pedeapsa cea mai grea”, rezultată din cumul. Dacă intervin modificări ale Codului Penal, cu pedepse mai mari decât cele în vigoare la data acuzațiilor, se aplică principiul „legii penale mai favorabile”.

CITEȘTE ȘI: Tribunalul București, în cazul „azilelor groazei”: Toți inculpații știau cum erau erau tratați beneficiarii

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW