Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul României pregătește Ordonanțele de reducere a cheltuielilor publice. Ciolacu: Nu vom intra în criză economică

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 28 iulie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Guvernul României pregătește Ordonanțele de Urgență privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, vineri, 28 iulie. Șeful Executivului nu a oferit foarte multe detalii despre cum se va face economii la bugetul de stat, însă, a dat asigurări că salariile nu vor fi reduse.

Potrivit premierului Ciolacu,  unele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare se vor aplica din toamna acestui an, altele începând cu 2024. În ceea ce privește reducerea cotei TVA, în special la alimente, Ciolacu susține că nu este o măsură fiscală cu rezultate bune pe termen lung și nu vrea să „destabilizeze economia”.

Salariile din IT și construcții nu vor fi afectate

Premierul Ciolacu susține că statul ia în calcule perioade în care să acorde facilități fiscale pentru anumite domenii(n.r. IT, construcții), însă, neaplicarea acestora nu va afecta venitul celor care lucrează în acestea.

„Există măsuri şi perioade în care statul îşi permite să vină cu anumite facilităţi, dar nu vor fi tăieri de facilităţi care vor duce la micşorări de salariu. În acele cazuri se măreşte salariul minim, astfel încât să nu fie acele pierderi. Înţeleg reacţia celor care au avut anumite facilităţi. Înţeleg că se vorbeşte de aşa-zisele noi taxe. Vă spun că nu sunt noi taxe. Este de fapt o reaşezare a climatului concurenţial corect într-un stat”, a precizat premierul României și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

În cursul săptămânii viitoare, Ministerul Finanțelor va prezenta o analiză, iar proiectele de Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare vor fi publice.

Două Ordonanțe de Urgență pentru economii la bugetul de stat

Până la sfârșitul lunii august, Guvernul României trebuie să prezinte în mod clar Comisiei Europene planul de reducere a deficitului bugetar, astfel încât fondurile prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) să nu fie ratate.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, România a înregistrat un deficit bugetar de 2,34% din PIB, în primele șase luni din acest an, în ușoară creștere față de luna anterioară (2,32%), dar cu 0,67 puncte procentuale peste cel din aceeași perioadă din 2022. Pentru a primi fondurile prin PNRR, România trebuie să se încadrează în ținta de deficit de 4,4% din PIB.

Șeful Executivului a precizat că o Ordonanță de Urgență va viza reducerea cheltuielilor publice, iar alta impozitarea veniturilor mari.

„Nu vom intra nici în criză economică, nu vom intra nici în recesiune. România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică”, s-a exprimat Ciolacu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW