Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Vaccinul HPV va fi compensat din această toamnă. Anunțul ministrului Rafila

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 iulie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Vaccinul HPV va fi compensat, din această toamnă, pentru femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani, dar și pentru băieții cu vârsta de peste 9 ani, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. La acest moment, o  doză de vaccin HPV costă în farmacii  aproximativ de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani, vaccinul HPV este gratuit şi este administrat de medicii de familie, la cererea părinților sau a reprezentanților legali. 

Ministrul Rafila susține că această măsură, de a compensa un vaccin împotriva unei boli care generează cancer(HPV-infecția cu virsusul Papillloma-Human Papilloma Virus), vine în sprijinul românilor cu afecțiuni cronice, care nu își permit să suporte costurile imunizării.

„E o schimbare şi aici, totală, de sistem. În primul rând, că nu era niciun sistem pentru pacienţii cu boli cronice. Îşi cumpărau vaccinurile şi păcat că nu sunt cei de la Asociaţia Pacienţilor cu Boli Cronice aici, să vă spună ce eforturi financiare trebuiau să facă, ca să se vaccineze. Din această toamnă, sigur că depinde foarte mult şi de fluxurile financiare, dar vă garantez că în această toamnă vaccinul HPV va fi compensat. Şi, ceea ce este cel mai important va fi compensat, parţial, e adevărat, şi pentru femeile între 18 şi 45 de ani şi pentru băieţi”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Cum se manifestă infecția cu virusul Papilloma

Potrivit specialiștilor din cadrul Ministerului Sănătății, virusul HPV provoacă leziuni ale pielii sau  ale mucoaselor din diferite părți ale organismului.  Existp mai mult de 100 de forme ale virusului HPV identificate pânăin prezent, iar infectia cu cel putin un tip de HPV este foarte frecventă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că „este principala cauză a cancerului de col uterin”. Primele semne ale infecției cu HPV apar la câteva luni de la debutul vieții sexuale.

În România, potrivit unui raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN), cancerul de col uterin este a devenit al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar.  Anual, 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin (19,5 /100.000 de locuitori), iar peste 1700 femei pierd lupta cu această boală (8,9/100.000), conform documentului mai sus menționat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW