Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Noi servicii medicale gratuite pentru bolnavii de cancer, aprobate de Guvern


Guvernul a aprobat, joi, 27 iulie, două acte normative care permit implementarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a cancerului din România. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat  că s-a deblocat finanţarea unor activităţi din contractul cadru şi sunt vizate programele de sănătate, inclusiv programul de oncologie, însă, „reforma sistemului de asistență medicală pentru pacienții oncologici este un proces care se poate aplica în timp”.

Astfel, de acum, bolnavii de cancer vor beneficia de noi servicii medicale: testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului, servicii de radioterapie de ultimă generație, servicii de psihologie, „fond de inovație” (n.r. acces la 16 medicamente noi, cu efect benefic în tratamentul cancerului). Toate aceste servicii medicale sunt gratuite pentru bolnavii de cancer, iar prestatorii de servicii nu pot invoca „nu avem fonduri”, întrucât se decontează integral de la bugetul de stat, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Planul de cancer nu se poate implementa peste noapte. Este o reformă a sistemului de sănătate. De mâine sau de când vor fi actele aprobate, noi va trebui să implementăm aceste măsuri. Planul este un plan de măsuri ce trebuie aplicate”, a subliniat Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Iată lista noilor măsuri pentru prevenirea și tratarea cancerului

Subprogramul de diagnostic şi de monitorizare a afecțiunilor hematologice maligne se extinde cu încă 7 noi afecțiuni hematologice maligne pentru adulți și copii

-Subprogramul de testare genetică în scopul acordării de terapie personalizată pentru 4 indicații:

-cancer de sân

-cancer bronhopulmonar

-cancer ovarian

-cancer colo-rectal

Se extinde cu trei noi afecțiuni: rabdomiosarcom, retinoblastom și tumori ale sistemului nervos central.

Creșterea accesului la îngrijiri paliative

Extinderea duratei de îngriji medicale paliative la domiciliu

Transport gratuit al pacienților pentru tratament și monitorizarea bolii oncologice.

Extinderea serviciilor de diagnostic imagistic din ambulatoriu cu 8 servicii noi

-Limfoscintigrafia planară

-Tomografia dentară CBCT

-RMN șold

-RMN pentru întreg corpul

-Mamografie digitală 2D

-Mamografie cu tomosinteză unilaterală

-Mamografie cu tomosinteză bilaterală

În ceea ce privește accesul la îngrijiri la domiciliu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, că este un proces care trebuie extins și la bolnavii care nu sunt în stadiu avansat, însă, furnizorii care asigură aceste servicii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, de la personal până la aceditări specifice.

„Mi-aș dori ca Guvernul și Minsiterul Sănătății să aibă o baghetă magică, să schimbe sistemul peste noapte. Planul Național de Combatere și Tratare a Cancerului nu este un document, să facem norme peste noapte, trebuie gândit, raportat la ce se poate face și în sistemul actual, alături de specialiști”, a subliniat ministrul Rafila, într-o conferință de presă.

Sursă foto: Inquam Photos/Octov Ganea 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW