Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul României, despre exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră: E un risc de proximitate. Analizăm

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

Guvernul României nu a fost informat în mod oficial despre intenția Ucrainei, de a folosi apele României, pentru exportul cerealelor, după ce Rusia i-a închis culoarul din Marea Neagră, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. 

Cu toate acestea, oficialii României spun că susținerea față de Ucraina continuă, iar în perioada următoare vor fi discuții cu liderii de la Kiev, pentru ca exporturile cerealelor ucrainene să se facă prin infrastructura maritimă a României. În ceea ce privește avertismentul Rusiei, potrivit căruia va considera „nave militare”, dacă Ucraina va transporta cereale pe Marea Neagră fără acordul Moscovei, reprezentanții României spun că este un „risc de proximitate”, care va fi analizat curând.

„Rămânem angajați să ne susținem țara vecină(n.r. Ucraina). Se vor declanșa discuții și cu siguranță vom ajunge la un acord”, a menționat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României. 

Oficialii de la Kremlin au  declarat,  la începutul acestei săptămâni, că au oprit participarea la acordul intermediat de ONU care a permis exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră la doar câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat Podul Crimeei. Rusia a avertizat, că orice decizie de transport al cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră, fără acordul Rusiei, implică „anumite riscuri de securitate”.

Zelenski nu ia în calcul avertismentul Rusiei: „Nouă nu e frică”

„În absența unor garanții de securitate adecvate, apar anumite riscuri”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pecizând că „dacă se va elabora ceva fără Rusia, aceste riscuri trebuie luate în considerare”, potrivit Le Monde.

Pentru a reveni la acordul pentru exportul cerealelor ucrainene, Rusia a cerut eliminarea tuturor sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și SUA.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat, potrivit presei internaționale, că exporturile cerealelor trebuie să se facă prin Marea Neagră, indiferent că Rusia se opune. „Nouă nu e frică”, a declarat președintele Zelenski, citat de Reuters.

Ucraina este principalul exportator de cereale pentru țările subdezvoltate.

Sursă foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW