Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul șefului Centrului Cyber al SRI pentru partidele politice: Acțiunile hibride și dezinformarea reprezintă amenințări la adresa securității naționale

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 19 iulie 2023 Etichete: , ,

Directorul Centrului CYBERINT al Serviciului Român de Informații, generalul Anton Rog, a declarat că, potrivit Legii securității și apărării cibernetice, intrată în vigoare anul acesta, SRI este obligată să intervină atunci când un partid politic utilizează „acțiuni hibride” și „dezinformare” pentru a influența voința electoratului. 

Oficialul a răspuns astfel la o întrebare adresată la un eveniment organizat de Vlad Mercori este CEO StakeBorg, o platformă care educă și popularizează conceptul de blockchain.

Moderator: „Legat de politică și alegeri, dacă un partid se folosește, să zicem X sau AUR, de social media, dacă există dovezi că cineva care participă activ la un proces electoral este legat de un potențial dușman și folosește respectivele informații pe social media, care este mandatul CYBERINT?”

Anton Rog: „Mandatul este simplu. Există Legea 51 din 1991 care reglementează securitatea națională. Până de Ziua Îndrăgostiților din acest an nu aveam această amenințare trecută explicit. Pe 14 martie, după ce a fost atacată la Curtea Constituțională – văd cu acum este o Curte care ține cu România -, legea a fost declarată constituțională în integralitatea sa. Avem Legea 58 din 2023, care reglementează securitatea și apărarea cibernetică. Prin această lege a fost modificată și Legea 51. La Articolul 3 s-au adăugat trei litere. Atacurile cibernetice la adresa infrastructurilor critice și a guvernului reprezintă amenințări la adresa securității naționale. Acțiuni, inacțiuni, stări de fapt, fenomene care duc la dezafectarea unor sisteme reprezintă o amenințare la securitatea națională. Acțiunile hibride și dezinformarea, cele care ne interesează în cazul de față (n.r. – reprezintă amenințări la adresa securității naționale).

Ce face centrul CYBERINT. Dacă acea campania este o campanie de dezinformare, o campanie de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – voința electoratului este schimbată, iar votul nu mai este dat conform voinței fiecăruia – noi ne folosim de toate mijloacele de care dispunem pentru a elimina acea amenințare. Înseamnă că contracarăm campania online, înseamnă că, dacă discutăm de o agenție de informație sau de site-uri, le închidem cu ajutorul ANCOM. Dacă ajungem și la persoane despre care știm că fac acea treabă luăm mandat de securitate națională aprobat de un judecător de la Înalta Curte. Un mandat se poate obține în mai puțin de o oră.”

min. 49:10

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW