Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Detalii din dosarul funcționarilor care au permis funcționarea unuia dintre „azilele groazei”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 iulie 2023 Etichete: , ,

Andrei Năstase și Florina Rontescu, inspectori în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, au fost reținuți de Direcția Națională Anticorupție, după ce aceștia ar fi ignorat neregulile petrecute în azilul Casa Armonia. Mai mult, cei doi l-ar fi anunțat chiar pe patronul centrului, Ștefan Godei, că acesta urmează să fie verificat și ar fi trecut în mod fals data vizitelor în Raportul pe care l-au întocmit. Toate aceste informații se regăsesc în referatul prin care procurorii cer arestarea inspectorilor pentru 30 zile, document consultat de Mainnews.ro.

Cazul „azilelor groazei” a șocat opinia publică. În urma unor investigații jurnalistice și unei anchete a procurorilor DIICOT, oamenii au putut să afle că la doi pași de București, în județul Ilfov, se petreceau scene desprinse mai degrabă din anii comunismului. Bătrâni și persoane cu handicap erau supuse la tratamente inumane, private de mâncare și medicamente, în trei centre în care care ar fi trebuit să fie îngrijiți. Aproape nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile dacă fără ignoranța și complicitatea autorităților.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au reținut doi inspectori din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Andrei Năstase și Florina Rontescu, după ce aceștia ar fi ignorat dezastrul petrecut în Casa Armonia.

Concret, susțin procurorii în referat, în data de 25 aprilie, Florina Rontescu l-a pus în gardă pe patronul azilului, Ștefan Godei, că în care urmau va avea loc o vizita de evaluare în teren. Săptămâna următoare, pe 2 mai, Rontescu l-a sunat din nou pe Godei și l-a informat că urmează să plece spre centru.

Ajunși acolo, arată DNA, cei doi inspectori nu s-au pus să verifice condițiile în care erau ținuți beneficiarii, ci doar au luat la puricat documentele. Așa au descoperit că în centru se aflau de fapt 28 de beneficiari, în loc de 25 cât ar fi trebuit, restul neavând certificat de handicap. În loc de sancțiuni, Godei a primit instrucțiuni să modifice listele, cei trei fiind mutați din centru.

La fel au procedat și când au descoperit că centru nu are suficienți îngrijitori.

„Deși au constatat că centrul nu dispune de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale, inculpații au dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se poată concluziona că centrul asigură un raport personal de specialitate de îngrijire și asistență/persoană cu handicap de 1/1,20”, se arată în referatul DNA.

În urma așa-ziselor verificări, cei doi inspectori au întocmit un raport, în care au susținut că s-au prezentat în teren în data de 28 aprilie 2023. În realitate, spun procurorii, ei ar fi mers la centrul Casa Armonia pe 2 mai și 5 mai.

Aceasta nu este însă singura neregulă din document. Potrivit DNA, deși problemele legate de numărul beneficiarilor și resursa umană nu fuseseră rezolvate, ei au transmis, în data de 5 mai, Raportul de evaluare către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, împreună cu Notificarea de acordare a Licenței de funcționare a serviciului social.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW