Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cine este fosta șefă ANPIS, în mandatul căreia funcționarii din Ilfov ar fi trucat rapoartele de control de la „azilele groazei”

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 14 iulie 2023 Etichete: , , , , , ,

Agenția Națională de Plăți și Inspecții Sociale(ANPIS) este condusă, la acest moment, de Gabriela Opriș(n.r. director-adjunct) după ce Cristina-Elena Anton a fost demisă, în urma dezvăluirilor privind abuzurile de la azilele din Ilfov, anchetate de DIICOT. ANPIS este principala instituție, aflată în subordinea Ministerului Muncii, cu rol direct în controlul căminelor, de stat și private.

De altfel, la acest moment, ANPIS raportează zilnic rezultatele controalelor de la centrele de îngrijire a bătrânilor din țară, verificate la cererea premierului Ciolacu.

Numărul centrelor sociale închise în urma controalelor făcute de autorităţi la nivel naţional după ce au fost făcute publice informaţiile privind tratamente inumane la care erau supuşi bătrânii în unele azile a ajuns la 21. Alte 27 de astfel de centre au activitatea suspendată, până la remedierea deficienţelor constatate. Au fost date 76 de amenzi în valoare de 956.000 de lei, potrivit news.ro.

Potrivit datelor centralizate de ANPIS şi comunicate joi seară, în cadrul acţiunilor de control declanşate la centrele pentru vârstnici, cele pentru persoane cu dizabilităţi şi cele pentru copii, au fost verificate 2.088 de astfel de centre.

Abuzurile de la cele trei cămine din Ilfov nu au ajuns pe masa fostei directoare a ANPIS. DNA anchetează funcționarii de la AJPIS Ilfov

Cristina-Elena Anton, originară din județul Botoșani, la fel ca Marius Budăi,  fost ministru al Muncii, membră PSD Botoșani, fostă președintă a TSD Botoșani, potrivit botoșani24.ro, nu și-a dat seama că subalternii săi, angajații de la AJPIS Ilfov nu îi raportează corect datele privind controalele de la azilele anchetate de DIICOT. Cel puțin, sutuația actuală demonstrează acest lucru, având în vedere că DNA i-a reținut pe doi dintre funcționarii AJPIS Ilfov, suspecți că au acționat doar formal, fără să ia măsuri concrete în cazul acestor ororilor din azile.

Potrivit datelor din CV-ul publIc, Cristina-Elena Anton a fost director al ANPIS în perioada 22 aprilie 2022-iulie 2023, iar înainte de această funcție a condus Casa Județeană de Pensii Botoșani(2017-2022). Presa din Botoșani susține că funcțiile publice au fost posibile datoritită susținerii politice(PSD).

Este o mare onoare și totodată o responsabilitate imensă reprezentarea la nivel național a tuturor agențiilor pentru plăți și inspecție socială județene, dar sunt sigură că împreună cu colegii din cadrul structurii centrale și cu cei din teritoriu vom reuși să facem față tuturor provocărilor din această perioadă dificilă din punct de vedere economic. Misiunea mea, la fel ca în toate funcțiile pe care le-am ocupat”, transmitea Cristina Elena-Anton, prin intermediul unui comunicat de presa al PSD Botoșani. Cristina Anton este licențiată în Relații Publice, Economie și a asbsolvit două programe de Masterat: Comunicare Politică, Globalizare și Diplomație Economică.

Cristina Anton a avut în 2022 venituri salariale de 106.000 de lei, dar și de 26.852 lei de la Casa Județeană de Pensii din Botoșani, potrivit ultimei declarații de avere.

De asemenea, fostul director general al ANPIS deține un teren intravilan de 440 mp în Dorohoi, un teren extravilan de 16.875 mp în Pădureni și o locuință de 218 mp în localitatea Dorohoi.

CITEȘTE ȘI:  „Azilele groazei”. Doi inspectori care ar fi ignorat neregulile, reținuți de DNA

Sursă foto: Realitatea Dorohoiană

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW