Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


7 din 10 români se tem de o potenţială criză economică – Sondaj

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 iulie 2023

Șapte din zece români se arată îngrijoraţi de o posibilă criză economică care ar putea influenţa situaţia lor financiară, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). În plus, inflaţia şi războiul din Ucraina sunt considerate două riscuri majore de către şase din zece români. Cu cât înaintează în vârstă, participanţii la cercetare exprimă mai multe îngrijorări legate de evenimente legate de mediul înconjurător, cum ar fi fenomenele meteo şi dezastrele naturale.

Evoluţia inflaţiei din acest an a afectat jumătate dintre respondenţi, dar proporţia celor care au fost afectaţi în mare măsură este în scădere faţă de anul 2022. Grupurile mai în vârstă, cu venituri mai mici şi cei care locuiesc în mediul rural au fost afectaţi într-o măsură mai mare. Peste o treime dintre respondenţi afirmă că veniturile lor au crescut în ultimul an, în creştere cu 10 puncte procentuale faţă de anul precedent. Cei cu nivel înalt de educaţie şi cei care locuiesc în mediul urban sunt mai predispuşi să raporteze creşterea veniturilor.

Cu toate acestea, nu există diferenţe semnificative faţă de studiul anterior în ceea ce priveşte economisirea. Patru din zece români cred că vor economisi mai mult în următorul an, iar majoritatea declară că vor plasa economiile în depozite bancare. Investiţiile în imobiliare reprezintă a doua opţiune preferată de peste o sfert din respondenţi, urmată de investiţiile în asigurări de viaţă.

Preşedintele şi Directorul General al UNSAR, Alexandru CIUNCAN, a declarat că asigurările reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a dezechilibrelor financiare şi de asigurare a unui viitor mai bine protejat financiar într-o perioadă marcată de impredictibilitate. El subliniază că asigurările oferă o soluţie rapidă şi eficientă pentru protejarea a tot ceea ce am construit şi pentru siguranţa noastră şi a celor dragi.

Barometrul UNSAR-IRES a fost realizat în perioada mai-iunie 2023 pe un eşantion reprezentativ de 1.015 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW