Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce nu spune Gabriela Firea legat de azilele groazei

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 iulie 2023 Etichete: , , , ,

În urma declanșării anchetei DIICOT privind azilele groazei din județul Ilfov, ministrul familiei, Gabriela Firea, a făcut tot posibilul să se delimiteze de acest caz, invocând faptul că nu a știut despre ororile petrecute în aceste centre. În realitate, pe lângă faptul că în conducerea asociației care administra două dintre centre se aflau apropiați de-ai săi, situația îi fusese semnalată chiar de presă încă din luna ianuarie a acestui an. 

Primele informații în spațiul public privind ororile petrecute în trei azile de bătrâni din județul Ilfov au fost publicate la începutul acestui an. Atunci, jurnaliștii Bianca Albu de la Buletin de București și Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media au publicat informații care au cutremurat opinia publică. În secolul 21, la doi pași de Capitala României, sute de bătrâni trăiau în condiții inumane, erau maltratați și lăsați să moară fără ca nimeni să intervină. Materialele erau însoțite de fotografii, dar și de mărturii ale unor foști angajați.

Legăturile cu Gabriela Firea

Printre cei menționați în aceste materiale a fost și Gabriela Firea. Ministrul familiei este foarte bună prietenă cu Ligia Gheorghe, consiliera sa personală, care s-a aflat în conducerea asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, cea care administra două dintre azile. ONG-ul era condus de Ștefan Godei, fost șef al TSD Ilfov și șofer în Primăria Capitalei în perioada administrației Firea. Tot în conducerea organizației se afla și Adriana Ecaterina Voicu, partenera de viață a lui Godei, la rândul său angajată în PMB în perioada administrației Firea.

Potrivit jurnaliștilor care au realizat investigația, asociația lui Godei încasa lunar nu mai puțin de 30.000 euro de la Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, cel căruia Gabriela Firea i-a nășit unul dintre copii.

În plus, Firea era legată și prin faptul că azilul Sfântul Gabriel cel Viteaz era situat în orașul Voluntari, acolo unde primar este soțul său, Florentin Pandele, și unde, conform dezvăluirilor ulterioare ale acelorași jurnaliști, sora sa conducea Asistența Socială.

După ce au pus cap la cap informațiile, jurnaliștii au încercat să ia legătura cu ministrul familiei. Aceștia susțin că ea nu a răspuns la telefon sau la mesaje, însă și-a pus purtătorul de cuvânt să le preia, dovadă că acestea ajunseseră unde trebuie.

Cu alte cuvinte, ministrul familiei și egalității de șanse (sic) a tăcut complice la ororile petrecute la doi pași de vila din Voluntari în care locuiește.

Firea se spală pe mâini

Acum, după ce procurorii DIICOT au intrat pe fir iar cazul a luat amploare la nivel național, Gabriela Firea susține că nu a știut de cele întâmplate.

Singura întrebare rămasă și la care Gabriela Firea ar trebui răspundă este – de ce nu a intervenit și a preferat să întoarcă capul? Ascunderea în spatele unor chichițe birocratice cu siguranță nu reprezintă o explicație.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW