Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Numărul de telefon unde rudele pot apela pentru informații despre bătrânii maltratați în căminele din Voluntari. Noi detalii din anchetă

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 4 iulie 2023 Etichete: , , ,

Mai multe centre de bătrâni din Voluntari(județul Ilfov) sunt vizate de cercetări ample, astăzi, 4 iulie, a anunțat Poliția Română și DIICOT, într-un comunicat în care precizează că 26 de suspecți urmează să fie aduși la audieri. Potrivit anchetatorilor, persoanele internate în aceste centre, vârstnice și fără capacitate de a se îngriji singure, erau supuse la tratamente inumane, erau obligate să muncească fără a primi bani, erau lovite,  nu primeau hrană și medicamente. 

Potrivit reprezentanților Poliției Române, din cele 56 de persoane instituționalizate, persoane vătămate, doar patru au avut nevoie de internare. Polițiștii au pus număr de telefon la dispoziția aparținătorii victimelor, pentru informații suplimentare:  0743164790. 

O primă estimare a prejudiciului creat în acest caz este estimată de DIICOT la valaorea de 5, 2 milioane de lei. În fapt, reprezentanții unei asociații care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea persoanelor în vârstă a încheiat mai multe contracte de asistență socială cu reprezentanții căminelor pentru bătrâni, în scopul de a beneficia, fără drept, de anumite avantaje materiale, indemnizații. Procurorii fac referire la abuz în serviciu și spun că s-au autosesizat, încă din 2021.

Victimele erau înfometate, lovite, neîngrijite. Informațiile au apărut în presă înainte de percheziții

Cu toate acestea, informațiile despre tratamentele inumane aplicate bătrânilor din centrele din Voluntari, au apărut în urma unor anchete jurnalistice realizate de Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

Imaginile care  înfățisează victimele, pe care Main News nu le va publica, având în vedere dreptul la demnitate, sunt probele unui calvar greu de descris în cuvinte: persoanele sunt lovite, au răni adânci, posibil infectate, sunt malnutrite și nespălate.

„Nu este nimic în regulă acolo, credeți-mă. Toți erau mușcați de ploșnițe, au ajuns să aibă viermi în zonele intime, escare adânci până la os, nu vă puteți imagina! În orice zi – deci în orice zi! – nu exista zi în care să nu fie două-trei nereguli mari, nasoale rău. Pur și simplu nu ai cum să ai două infirmiere în tot azilul ăla, ele pur și simplu nu fac față”, susținea o fostă angajată a unui cămin de bătrâni din Voluntari, pentru Centrul de Investigații Media, în luna februarie ac.

La percheziții, alături de polițiști au participat  medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate, inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București,  care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW