Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ana Birchall, despre raportul MCV: Când am preluat mandatul, România era în pragul activării articolului 7 și realmente ne-a trecut glonțul pe la ureche

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , ,

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a vorbit, marți, despre raportul MCV dat publicității de Comisia Europeană. Birchall a ținut să precizeze că raportul are în vedere două perioade, respectiv noiembrie 2018 – aprilie 2019 și aprilie 2019 până în prezent, ultima perioadă fiind cea în care a condus ministerul. Anterior, Tudorel Toader a fost ministru al Justiției, perioadă criticată în raportul MCV. 

Ana Birchall precizează că din cele 12 recomandări din 2017, doar două recomandări au fost respectate de țara noastră. Pe de altă parte, ministrul Justiției subliniază ca activitatea ei a fost apreciată.

„Sigur că ne-am fi dorit cu toții un raport mai bun. Am luat notă de stadiul îndeplinirii recomandărilor din Raportul MCV.  Raportul recunoaște îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12.  Raportul este critic, se  disting două perioade: una din 2018 până în aprilie 2019, a doua din aprilie până în prezent.

În ceea ce privește activitatea Guvernului României în perioada a doua, sunt cel puțin șapte referiri pozitive cu privire la activitatea Ministerului Justiției sau a ministrului Justiției. Apreciez că raportul reflectă în general într-o manieră obiectivă situația de fapt. E reflectat într-o lumină pozitivă angajamentul premierului luat cu prim-vicepreședintele și președintele CE de a nu continua nicio reformă controversată. Raportul reține cu suficientă acuratețe modul în care fiecare instituție și-a îndeplinit rolul”, a mai spus Ana Birchall. 

Ana Birchall reamintește că în aprilie 2019 România era la un pas de activarea articolului 7, menționând că „ne-a trecut un glonț pe la ureche”.

„Personal mă amărăște acest raport, din punct de vedere al activității Ministerului Justiției  în mandatul meu se remarcă pozitiv măsurile pe care le-am promovat. Să nu uităm de unde am pornit, raportul din noiembrie 2018, care a fost de o duritate fără precedent. Am făcut tot ce am putut pentru a obține un raport cât mai bun. Raportul are o tonalitate mai bună, deși nu atât cât ne-am fi dorit. Trebuie să fie limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, în condițiile în care la momentul la care am preluat mandatul România era în pragul activării articolului 7 și realmente ne-a trecut glonțul pe la ureche. A fost apreciată decizia mea de a suspenda numirile procurorilor de rang înalt, pentru identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea acestor proceduri”, a mai spus ministrul demis al Justiției. 

Birchall subliniază criticile aduse CSM dar și Secției Speciale.

„În legătură cu Secția specială, după cum puteți constata din raport, Comisia Europeană critică înființarea acesteia, reiterând observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO, dar și ale Comisiei Europene în raportul din noiembrie 2018, care recomandă desființarea acesteia.

Îmi exprim regretul și dezamăgirea că activitatea din ultimul an a CSM a dus la critici. Acest lucru e cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă o degradare a aprecierilor din raport”, conchide Birchall.

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW