Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni, închise timp de o săptămână 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 iunie 2023

Serviciile comerciale de tip duty-free din aeroportul „Henri Coandă” vor fi suspendate în perioada 1-8 iulie 2023 ca urmare a încetării contractului de asociere, relatează BoardingPass.ro.

În urmă cu câteva zile, Aeroporturi București a anunțat adjudecarea licitațiilor pentru spațiile comerciale de retail și alimentație publică din cel mai aglomerat aeroport al României, fără însă a preciza despre ce firme este vorba. Contractele de închiriere vor fi semnate pentru doar 6 luni, CNAB urmând să încaseze 12,33 milioane euro, dublu față de perioada similară a anului trecut.

Licitațiile principale se lasă așteptate

CNAB va lansa la începutul lunii august licitaţiile pentru operarea, timp de mai mulți ani, a activităţilor de retail, alimentaţie publică şi schimb valutar în cadrul Aeroportul „Henri Coandă”, au anunțat joi, 22 iunie, reprezentanții instituției.

Licitaţiile vor viza 21 de spaţii pentru retail şi 25 de spaţii pentru alimentaţie publică, cu o suprafaţă totală de aproximativ 1.500 metri pătraţi aferentă profilului retail, respectiv 2.000 metri pătraţi pentru alimentaţie publică. Spaţiile se află în toate zonele din terminalele de pasageri, respectiv în zone publice şi restricţionate, Plecări şi Sosiri.

„Licitaţiile vor constitui un proces competitiv, ce va fi demarat la începutul lunii august, iar entităţile interesate vor avea timp să-şi depună ofertele până la jumătatea lunii octombrie. Astfel, CNAB se aşteaptă să desemneze câştigătorii până la sfârşitul lunii noiembrie”, scrie în comunicat.

Licitaţia pentru retail va viza un singur pachet pentru toate categoriile de retail, inclusiv presă-papetărie şi articole de uz zilnic/strictă necesitate, iar alimentaţia publică va cuprinde două pachete ce vor acoperi, fiecare, multiple locaţii.

„Performanţa din 2023 de până acum ne dă încredere că în curând vom vedea din nou traficul aerian crescând la nivelurile de dinaintea pandemiei şi chiar mai mult, dar trebuie să avem în vedere că pandemia poate să fi modificat anumite comportamente ale pasagerilor şi în acest sens trebuie să fim bine pregătiţi să deservim pasagerul post-pandemie. Pentru a realiza acest lucru avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri din domeniul comercial”, a Sorin Radu Păun, directorul CNAB.

Mită de 22,4 milioane euro pentru duty free-urile din Aeroportul Otopeni

Miza acestor licitații va fi una enormă, în condițiile în care principalii concesionari de la această oră, Millenium Pro Design SRL (duty free-uri) și DNATA Catering (restaurante) au avut împreună anul trecut afaceri de aproape 800 milioane lei.

Patronii celor două societăți sunt cercetați penal de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar penal în care procurorii susțin că aceștia i-ar fi dat fostului director al Aeroporturi București, George Ivan, suma de 22,4 milioane euro sub formă de mită pentru prelungirea contractelor de exploatare a spațiilor comerciale. Acesta din urmă și-a recunoscut fapta, încheind un acord de recunoaștere cu procurorii, și ar urma să fie condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare, cu condiția ca judecătorii să fie de acord.

Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti este principalul aeroport al ţării şi a înregistrat în 2019, ultimul an înainte de pandemie, un trafic de 14,7 milioane de pasageri. În anul 2022, traficul înregistrat a fost de 12,6 milioane pasageri şi este de aşteptat ca în anul 2024 să se înregistreze din nou un trafic la nivelul celui din 2019.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW