Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Durata pentru care se poate emite ordinul de protecţie, prelungită la un an

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 iunie 2023 Etichete: , , ,

Legea care prevede extinderea de la șase luni la un an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie în cazul violenţei domestice a fost adoptată, miercuri, 28 iunie, de Camera Deputaților, for decizional. 

Actul normativ modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice și prevede extinderea de la 6 luni la 1 an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, precum şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie.

„Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului.

Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea îşi vor produce efectele pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, prevede actul normativ, potrivit Agerpres.

De asemenea, apelul în cazul emiterii ordinului de protecție se va judeca cu citarea părţilor. Legea va merge la promulgare.

Ce este ordinul de protecție și în ce condiții poate fi emis

Ordinul de protecție este o formă de protecție a vicimelor violenței domestice. Poate fi emis de Poliție, pe o perioadă de cinci zile sau de instanța judecătorească pentru o perioadă de maximum un an(n.r. conform modificării legislative).

Poliţiştii au emis 1.977 de ordine de protecţie provizorii în primele două luni ale acestui an, 824 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 15.093 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 7.248 în mediul urban şi 7.845 în mediul rural”, informează  Inspectoratul General al Poliţiei Române.

La nivel naţional, în primele două luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,9%, faţă de primele două luni ale anului 2022, de la 8.390 la 8.719 de fapte, arată o statistică a Poliției Române.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW