Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției: Nu rezonez cu ideea de protest. Justiția este un serviciu public

By Ana Teșcan , in Justitie Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și-a exprimat miercuri, 28 iunie, opinia privind greva magistraților. „Nu rezonez cu ideea de protest. Justiția este un serviciu public. Justiția trebuie să servească cetățeanul”, a declarat Gorghiu, citată de News.ro. Declarația ministrului Justiției a avut loc în timp ce Senatul dezbătea eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților.

Mai multe instanțe și parchete din țară au decis amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu câteva excepții, pe măsură ce Parlamentul se pregătește, în aceste zile, să facă modificări asupra modului de calcul al pensiilor speciale ale magistraților.

„Eu le-am spus tuturor (…) că nu rezonez cu ideea de protest. Justiţia este un serviciu public. Justiţia trebuie să servească cetăţeanul, iar toate problemele cred că se pot discuta prin dialog”, a afirmat ministrul Justiției de la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Gorghiu a mai menționat că este posibil ca unele persoane să decidă să conteste această reformă la Curtea Constituțională, iar decizia finală aparține instanței constituționale.

„Vom vedea cine şi în ce măsură va decide să formuleze sesizări la Curtea Constituţională şi las dreptul Curţii Constituţionale, aşa cum e firesc, să se pronunţe. Nu-mi permit să avansez vreo predicţie”, a spus ministrul de resort.

Reforma pensiile speciale, obligatorie în PNRR

Pentru a debloca tranșa a treia de fonduri de fonduri, în cuantum de 3 miliarde euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență autoritățile trebuie să realizeze reforma pensiilor speciale, adică acele pensii care în prezent nu se calculează după principiul contributivității.

Senatul a adoptat miercuri, 28 iunie, pentru a doua oară, proiectul de lege privind modificarea modului de calcul al pensiilor speciale. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Ce averi au „specialii” din Consiliul Superior al Magistraturii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW