Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Geoană: NATO va continua să monitorizeze situația din Rusia. Ce s-a întâmplat cu Prigojin, șeful mercenarilor Wagner

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 27 iunie 2023 Etichete: , , , ,

NATO continuă să monitorizeze situația din Rusia, după revolta armată, inițiată de șeful mercenarilor Wagner, transmite secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană . Oficialul NATO susține că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a demonstrat, că a comis o „eroare strategică gravă”. 

„NATO continuă să monitorizeze situația din Rusia, pe fondul evenimentelor care au avut loc în ultimele zile. Aceste evenimente reprezintă o situație internă a Federației Ruse, care însă reconfirmă că președintele Putin, prin anexarea peninsulei Crimeea și a războiul ilegal împotriva Ucrainei, a comis o greșeală strategică extrem de gravă”, a transmis Mircea Geoană, prin intermediul Facebook.

NATO vrea să elimine orice risc, amenințare

Secretarul  general-adjunct al NATO a dat de înțeles că nu doar securitatea Ucrainei este în vizor, ci și toate statele care ar putea fi amenințate în vreun fel, în contextul războiului declanșat de Rusia.

„Cu cât este eliberat mai mult teritoriu, cu atât mai puternică va fi poziția poporului ucrainean la masa negocierilor, pentru a obține o pace dreaptă și durabilă. În același timp, NATO continuă să fie extrem de vigilentă cu privire la orice amenințare și risc care pot pune în pericol teritoriul și populația aliată. Angajamentul nostru de a apăra fiecare centimetru al Alianței este de neclintit”, a precizat Mircea Geoană.

Ce s-a întâmplat cu Prijojin după ce a pus stop revoltei armate din Rusia

Aleksandr Lukaşenko, președintele belarus,  a precizat, marţi, 27 iunie,  că i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să nu-l asasineze pe şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul „rebeliunii” pornite de acesta şi la care în final a renunţat în urma unei înţelegeri mediate de liderul de la Minsk, relatează AFP.

„I-am spus lui Putin: Putem să-l căsăpim, nu-i o problemă. Fie din prima încercare, fie la a doua. Dar i-am spus: nu o faceţi!”, a afirmat Lukaşenko în faţa unor responsabili din ţara sa, potrivit unei înregistrări video publicate pe un canal de Telegram apropiat preşedinţiei belaruse, Pool Pervogo, menționează sursa citată.

Conform acordului mediat de Lukaşenko prin care s-a încheiat  al luptătorilor Wagner către Moscova, Prigojin se va refugia în Belarus ,în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliunea declanşată, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin, scrie presa internațională.

CITEȘTE ȘI:  LIVE TEXT Lupte între armata rusă și mercenarii Wagner. Prigojin le-a cerut luptătorilor lui să se retragă

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW