Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Bacalaureat 2023. Vor fi punctate și alte sinonime ale sintagmei „de bună seamă”, nemenționate în barem. Ce spun profesorii și ce a decis Ministerul Educației


Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, marți, 27 iunie, că a fost trimisă o notă în centrele de evaluare astfel încât să fie punctate și alte sinonime ale sintagmei „de bună seamă” de la proba de Limba și literatura română a Bacalaureatului. Oficialul de la Educație se referă, de fapt, la alte sinonime decât cele inserate în baremul postat oficial.

Este vorba despre subiectul care a generat mai multe discuții în spațiul public. Absolvenții de liceu au avut  ea un fragment din „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu, iar pasajul la care trebuiau să se raporteze în rezolvarea primei cerințe era următorul: „În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa”.

Baremul publicat de Ministerul Educației menționa că punctajul de acordă astfel: „indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) – 4 puncte; formularea răspunsului în enunț – 1 punct; corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație – 1 punct.

Sinonimele întâlnite de profesorii corectori

Întrucât elevii au scris corect si alte sinonime ale expresiei „de bună seamă”, toate comisiile de corectură va trebui să le puncteze corespunzător, a decis Ministerul Educației.

Am întâlnit într-o lucrare și „bineînțeles”, în loc de „desigur”, menționat în Barem. Eu, ca profesori corector, știu dacă e corect sau nu, dar noi trebuie să ne raportăm cerințelor Ministerului. Ceea ce a transmis Ministerul este o formalitate, evident, că dacă e „etc”, sunt luate în considerare și alte sinonime scrise corect”, a precizat profesor Adela Roșu, membră în comisia de corectare a lucrărilor la Bacaluareat, pentru Main News.

Mister. Expresia „de bună seamă” a fost căutată intens pe internet, cu o zi înainte de proba scrisă la Bacalaureat

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că „nu știe” cum a ajuns expresia „de bună seamă” să fie atât de căutată pe Google, pentru a-i afla sensul, chiar cu o zi înainte de proba scrisă la Bacalaureat. Deca a anunțat un audit  informatic la Ministerul Educației, pentru a elucida acest mister și pentru a clarifica, dacă subiectele au fost devoalate înainte de examen.

„Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public, credeţi-ne, am verificat şi vom dispune şi un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm din toate punctele de vedere că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potenţiale incidente”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Potrivit reprezentanții site-ului dexonline, expresia „de bună seamă” a avut sute de căutări, chiar și cu o zi înainte de examen, iar  luni dimineața(n.r. 26 iunie),era tastată de utilizatori chiar și la 06.00. Absolvenții de liceu au primit subiectele la Limba Română la ora 09.00.

CITEȘTE ȘI:  Bacalaureat 2023: Subiectele la Matematică și Istorie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW