Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Vicepreședintele CSM va fi judecat disciplinar pentru scandalul cu polițiștii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 iunie 2023

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, va fi judecat disciplinar de Secția pentru procurori a CSM, după ce Inspecția Judiciară l-a găsit vinovat de încălcarea statutului magistraților. 

Horodniceanu a fost implicat, în urmă cu circa două luni, într-un scandal cu doi polițiști. Fiind oprit în trafic pentru o presupusă depășire neregulamentară, vicepreședintele CSM a încercat să îi intimideze pe oamenii legii prin funcția sa, după cum reiese dintr-o filmare publicată de jurnalistul Dan Bucura pe portalul jurnalist.ro.

„Dom’ne, v-am spus cine sunt, da? Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crimă organizată. Nu mă cunoașteți? (…) De ce nu mă cunoașteți oare?”, le-a reproșat Horodniceanu agenților.

În acest context, Inspecția Judiciară a declanșat acțiunea disciplinară față de Horodniceanu, iar în final l-a găsit vinovat de încălcarea statutului judecătorilor și procurorilor.

  • „Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
  • Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat  calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”, arată Inspecția Judiciară.

Acum cazul va ajunge pe masa colegilor lui Horodniceanu din Secția pentru procurori a CSM, care trebuie să decidă asupra unei eventuale sancțiuni.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW