Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Procurorii anunță continuarea protestelor din cauza pensiilor speciale

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 26 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Procurorii au anunțat, luni, 26 iunie, continuarea protestelor, după ce Camera Deputaților a adoptat proiectul privind pensiile speciale, care modifică, printre altele, modul în care magistrații se pot pensiona. Votul final asupra acestui proiect de lege ar urma să fie dat miercuri, 28 iunie. 

Magistrații-procurori spun că nu resping ideea adoptării unei legislații privind sistemul de pensii. Reprezentanții parchetelor și-au exprimat deja acordul cu privire la o serie de modificări propuse, precum necesitatea ca pensia să nu depășească salariul în plată, necesitatea existenței unei vechimi efective în magistratură și a unei perioade reduse în celelalte profesii asimilate.

Cu toate acestea, impactul modificărilor legislative privind creșterea vârstei de pensionare se va reflecta direct în sistemul judiciarprin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători și procurori, cât și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, au transmis magistrații-procurori.

Peste 20 de parchete din țară funcționează cu un singur procuror. Forme mai „severe de protest”

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(PÎCCJ) spun că, în prezent, sunt peste 20 de parchete de pe lângă judecătorii care funcționează cu un singur procuror sau fără niciun procuror numit, activitatea desfășurându-se la cote de avarie, prin delegarea provizorie a câte unui procuror de la alte unități de parchet. De asemenea,  la nivelul parchetelor superioare situația este la fel de dramatică, existând trei parchete de pe lângă tribunal care funcționează cu 1-2 procurori, la o competență teritorială aferentă unui județ.

Procurorii anunță forme mai „severe” de protest, deoarece „adoptarea noii legislații, anunțată pentru data de 28.06.2023, are efecte severe preconizate în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane”. Magistrații-procurori subliniază  că propunerile formulate de reprezentanții sistemului judiciar nu au făcut obiectul unor minime dezbateri, care să permită adoptarea unor soluții echitabile.

 „Dacă prevederile noii legi vor adânci problemele, se va avea în vedere o formă mai severă de protest”, a transmis PÎCCJ.

Cum protestează magistrații

La cererea Main News, Consiliul Superior a Magistraturii(CSM) a explicat ce reprezintă, de fapt, protestele magistraților și de ce nu se poate spune că au încetat activitatea.

„În această perioadă,  în care este redusă doar activitatea față în față cu părțile, se motivează hotărâri, al căror număr, corespunzător celei mai mari încărcături de dosare la nivel european este, de asemenea, foarte mare. O creștere substanțială de cauze care revine spre soluționare fiecărui magistrat este cauzată tocmai de părăsirea sistemului judiciar de un număr mare de judecători și procurori, ca urmare a abordării abrupte și lipsite de garanții a probelemei statutului și dreptului la pensie. Activitatea continuă în instanțe și parchete, magistrații sunt la locul de muncă, activitățile se desfășoară, însă, limitat. cu privire la anumite cauze, calificate de lege urgente”,a precizat CSM, la solicitarea Main News.

Principalele modificări aduse pensiilor magistraților, supuse votului Senatului 

-judecătorii, procurorii, judecătorii de la CCR și magistrații – asistenți de la Curtea Supremă se pot pensiona dacă au cel puțin 25 de ani vechime exclusiv în aceste funcții.

-vârsta de pensionare va crește etapizat la 60 de ani până în 2035, dar va fi de 50 de ani începând din 2024.  Magistrații vor avea cea mai scăzută vârstă de pensionare, raportată la cea standard, dintre toate categoriile care beneficiază de pensii speciale.

-în perioada 2024- 2029 pensia specială va fi de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor permanente pe 12 luni consecutive la alegere din ultimii 10 ani. Din 2024 și până în 2043 perioada de raportare se va mări până la 300 de luni. Magistrații vor fi singurii care vor avea o pensie de 80% din venit, toți ceilalți „speciali” vor avea una de 65%.

-pensiile în plată ale magistraților vor fi recalculate, dar recalcularea se va face la veniturile nete și nu la cele brute.

-pensiile speciale ale magistraților vor fi impozitate cu 30% pentru partea necontributivă ce depășește salariul mediu brut pe economie- 6.700 de lei.

-actualizarea pensiilor magistraților nu se va mai face în funcție de creșterea indemnizației ca până acum.

-magistrații nu vor mai putea cumula mai multe pensii speciale.

-nicio pensie ( valoare netă) nu va mai depăși venitul brut din perioada de activitate.

-personalul auxiliar din instanțe și parchete se va pensiona (etapizat) la 65 de ani până în 2043.

-pentru personalul auxiliar de specialitate, procentul aferent bazei de calcul va fi de 65%, nu de 80%.

CITEȘTE ȘI: 

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW