Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Scandal de corupție la Inspectoratul General de Aviație: Șefii instituției, cercetați penal

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 22 iunie 2023 Etichete: , , ,

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus joi, 22 iunie, efectuarea urmăririi penale față de mai mulți suspecți, printre care se numără un general de flotilă aeriană și mai mulți funcționari din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ca urmare a perchezițiilor din urmă cu o zi. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, legate de efectuarea și decontarea lucrărilor de reparații și mentenanță la aeronavele care asigură suportul aerian pentru structurile MAI. 

Concret, printre suspecți se numără Dache Cătălin Paul, general de flotilă aeriană și inspector general al Inspectoratului General de Aviație al MAI, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. De asemenea, Bădulescu Andrei, locotenent-comandor și șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul aceluiași inspectorat, și Vasile Florin, comandor(r) și adjunct al inspectorului general și inginer-șef al Inspectoratului General de Aviație, sunt suspectați de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Alți trei suspecți implicați în acest caz sunt Popa Mihai, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă, Barbu George Costin, director general al aceleiași instituții, și o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale. Aceștia sunt, de asemenea, acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Acuzațiile DNA

Potrivit ordonanței emise de procurori, suspiciunea rezonabilă în această cauză se bazează pe fapte petrecute în perioada 2019-2023, legate de contracte de reparații și mentenanță pentru aeronavele Piper Pa-42 Cheyenne III A și Cessna C-560 Citation V. Inspectoratul General de Aviație al MAI a încheiat aceste contracte cu o asociere formată din Școala Superioară de Aviație Civilă și o societate comercială, iar generalul Dache Cătălin Paul ar fi aprobat plăți pentru lucrări care nu au fost executate sau au fost executate necorespunzător, încălcând dispozițiile legale.

Suspectul Dache Cătălin Paul ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care ar fi întocmit și aprobat diverse documente necesare efectuării plăților pentru lucrări neexecutate sau executate necorespunzător.

Conform anchetei, Inspectoratului General de Aviație al MAI ar fi fost cauzat un prejudiciu total de 23.199.049 lei (aproximativ 5 milioane de euro), iar asocierea respectivă ar fi obținut un folos necuvenit în aceeași sumă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW