Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Înșelăciune cu criptomonede. Peste 200 de români, păgubiți

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 20 iunie 2023 Etichete: , ,

Polițiștii au reținut 14 persoane, suspecte că au înșelat 240 de persoane prin platforme de investire în criptomonede. Prejudiciul este estimat la peste 4,71 milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional atrăgea către societatea pe care o controla fonduri sub formă de criptomonede, de la diverși clienți, cărora le erau propuse planuri de câștig în mod nereal.

Astfel, pentru ca totul să pară legal, grupul infracțional destrucurat de Poliția Prahova, a înființat chiar și un call-center, pentru a putea discuta cu potențialii investitori.

„Pentru atingerea acestui scop au înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale au înfiinţat un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă”, transmite Poliția Română.

Cum erau „ademeniți” clienții. Poliția explică schema infracțională

După înregistrare pe platforma indicată de suspecți,  clienţilor li se afişau, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021.

„În ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piaţa criptomonedelor, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifestau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta”, transmit ancheatorii.

Criptomoneda, numită și sau criptovalută este un tip de monedă digitală, virtuală, nebancară, folosită ca mijloc de plată. Un portofel digital de criptomonede este, în general, echivalentul unui cont bancar: permite primirea de criptomonede, stocarea și trimiterea către alte conturi. Portofelele stochează parola privată necesară pentru a accesa adresa bitcoin. Folosirea criptomonedelor nu este recunoscută în toate statele.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW