Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Senatorii au aprobat înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Senatorii au adoptat, luni, 19 iunie, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, dar şi pentru stabilirea unor măsuri instituţionale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România.

Schema de ajutor  de stat va fi acordată prin Ministerul Culturii, iar administratorul acesteia Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, va fi o instituție finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin fuziune prin contopire a Studioului de Creaţie Cinematografică din Bucureşti şi a Studioului VIDEO ART, instituţii aflate în subordinea Ministerului Culturii, care se desfiinţează, se arată în proiectul de lege menționat mai sus.

Membrii Comisiei de Film din România, plătiți indiferent de activitate

Întrucât se  propune înființarea unei instituții noi, va exista și o comsie care va supraveghea toată activitatea Oficiului de Film și Investiții  culturale. Membrii acesteia vor avea dreptul la o indemnizaţie a cărei valoare lunară se stabileşte prin ordin al ministrului Culturii, indiferent de volumul de activitate şi numărul de şedinţe. Indemnizaţia se suportă de la bugetul de stat, în limita a cel mult 20 % din indemnizaţia stabilită pentru secretar de stat şi, în situaţii întemeiate, poate fi suplimentată peste acest nivel, prin decizie a conducătorului Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, din fondurile proprii ale instituţiei, se precizează în proiectul de lege aprobat de Senat.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, Camera Deputaţilor fiind for decizional.  Ministerul Culturii a alocat, în 2023, 48 de milioane de lei pentru proiectul „Timişoara Capitală Culturală Europeană”, aproximativ 60 de milioane de lei pentru Festivalul Internaţional „George Enescu”,  iar  21 de milioane de lei sunt folosite pentru celelalte programe culturale.

CITEȘTE ȘIRaluca Turcan, desemnată ministru al Culturii, bursieră a Institutului Pușkin și absolventă de studii economice: Omul să nu se culce sănătos și să se trezească mort

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW