Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


7.000 de elevi au absentat de la prima probă a Evaluării Naționale 2023 / 15.000 nu s-au înscris la examen

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 iunie 2023 Etichete:

Aproximativ 7.000 de elevi au absentat luni, 19 iunie, de la prima probă a Evaluării Naționale 2023, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației. S-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul de 161.654 înscriși, rezultând o rată de participare de 95,63%.

„Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba și literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenți dintr-un total de 155.561 de înscriși), în acest an se constată o creștere cu peste 5.000 de participanți (154.600 de absolvenți din totalul de 161.654 de înscriși)”, a transmis ministerul de resort.

Ce nu menționează Ministerul Educației în comunicatul de presă remis luni este însă că 15.000 de elevi de clasa a VIII-a nici măcar nu s-au înscris la Evaluarea Națională.

Numărul total al elevilor de clasa a VIII-a se ridică la 176.000, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru, la Euronews.

„Înscrierea la Evaluarea Națională se face automat prin secretariatele unităților de învățământ, deci nu este nevoie de o cerere în acest sens din partea elevului sau a părintelui.

Sunt două situații: sunt elevi care nu au ajuns în Evaluarea Națională. La sfârșitul anului școlar avem în evidență 176.000 de elevi în clasa a VIII-a, dintre care doar 161.654 au ajuns să fie înscriși în examenul de Evaluare Națională.

Diferența de opt procente o reprezintă elevii care nu s-au înscris fie că sunt corigenți la unu sau două obiecte, fie sunt repetenți, dar sunt și elevii cu cerințe educaționale speciale care nu sunt obligați să susțină Evaluarea Națională, sunt și elevii olimpici care, la fel, potrivit ultimelor reglementări, au posibilitatea să fie admiși la liceu fără Evaluare Națională, peste numărul de lucruri alocat în clase, conform premiului pe care l-au obținut la olimpiada națională sau internațională”, a precizat Lixandru.

S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflați în această situație fiind notate cu 1.

Grevă în învățământ, în pragul examenelor naționale

Examenul de final de gimnaziu din anul 2023 a fost marcat de greva generală a profesorilor, declanșată la 22 mai.

Abia luni, 12 iunie, elevii au aflat cu certitudine că vor susține pe data de 19 prima probă a Evaluării Naționale, după ce sindicaliștii din Educație au anunțat suspendarea grevei generale.

Tot atunci a devenit posibilă și înscrierea elevilor la Evaluarea Națională, în școlile în care întreg personalul era în grevă.

Ministerul Educației a prelungit în două rânduri perioada de înscrierea la examenele naționale.

Evaluarea Națională continuă miercuri, 21 iunie, cu proba la Matematică, cât și joi, 22 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă, pentru elevii care au urmat gimnaziul în această formă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW