Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fost șef al Penitenciarului Baia Mare, trimis în judecată de DNA pentru agresiune și abuzuri sexuale asupra a două subordonate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 iunie 2023 Etichete: ,

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului director al Penitenciarului Baia Mare, Chiș Horia Ștefan, actual ofițer de poliție, după ce a pretins favoruri sexuale de la două subordonate, a agresat-o pe una dintre ele, iar apoi a ameninţat-o pentru a nu dezvălui faptele, se arată într-un comunicat de presă remis luni, 19 iunie, de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

În plus, cinci alți angajați ai Penitenciarului Baia Mare, agenți de poliție, au fost inculpați în acest dosar. Psihologul penitenciarului, ofițerul de poliție Kozma Angela Carmen, este acuzată de săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată, iar Coste Dorin Marius, Ciocotișan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea și Tecar Gabriel Cătălin sunt acuzați de mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Maramureș pentru judecare, cu propunerea de menținere a măsurii preventive dispuse împotriva inculpaților.

Acuzațiile DNA

Conform rechizitoriului întocmit, în perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi abuzat de autoritatea sa și ar fi cerut favoruri sexuale de la două subordonate, care erau și ele ofițeri de poliție. Într-un caz particular, în data de 19 mai 2022, Chiș Horia Ștefan ar fi exercitat acte de violență asupra uneia dintre subordonate, provocându-i leziuni grave care au necesitat îngrijiri medicale timp de 6-7 zile. Incidentul violent s-ar fi petrecut chiar în biroul directorului penitenciarului.

Ulterior, pentru a evita consecințele acțiunilor sale, inclusiv o anchetă disciplinară și destituirea din funcție, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi constrâns victima să nu raporteze incidentul către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit, inculpatul ar fi fost susținut de psihologul penitenciarului, ofițerul de poliție Kozma Angela Carmen.

În același context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat victima cu dezvăluirea unor presupuse imagini compromițătoare, cu scopul de a distruge credibilitatea acesteia. De asemenea, după ce ANP a inițiat o anchetă internă pe marginea acestor aspecte, Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat un alt angajat al penitenciarului, un cadru medical, cu divulgarea unei presupuse fapte penale imaginare, pentru a-l determina să dea declarații în favoarea sa.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW