Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Proiect: Mai mulți senatori vor ca declarațiile de avere și de interese să fie depuse în format electronic

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Mai mulți senatori au depus la Senatul României o propunere legislativă prin care se dorește modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, astfel încât, să existe posibilitatea de a transmite declarațiile de avere și de interese în format electronic.

Potrivit propunerii legislative, după articolul 2 din Legea 176/2010, se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:

„Declaratiile de avere de interese pot fi completate depuse şi în format electronic, certificate cu semnătura electronică calificată şi ulterior transmise Agenţiei Naţionale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. De asemenea procedura de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează, se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

De asemenea, toate persoanele vor fi obligate să depună, începând cu anul 2022, declarațiile de avere și de interese în format electronic.

De altfel, autoritățile publice care primesc declarațiile în format electronic sunt obligate să asigure certificarea calificată pentru semnătura electronică, începând cu anul 2022.

„Declaraţiile depuse în format electronic au acelaşi regim ca cele depuse în format hârtie, fiind transmise aceloraşi persoane şi entităţi, urmând ca acestea să deruleze procedurile prevăzute de lege”

Expunerea de motive

În expunerea de motive, senatorii invocă și pierderea unor sume mari de bani pentru tipărirea declarațiilor de avere.

„Anual, copiile certificate in format tiparit ale declaratiilor de avere si de interese se ridica la cifra de 600.000, iar in anii electoral!, la aproximativ 1.200.000.

Astfel, numarul total al declaratiilor de avere si interese care pot fi consultate pe portalul Agentiei Nationale de Integritate si care anterior fusesera arhivate și în format fizic era la data de 24.05.2019 de 7.703.284.

In consecinta, este necesara adoptarea de modificari legislative care sa aiba urmatoarele efecte: punerea la dispozitia cetătenilor a unui sistem care să automatizeze si implicit să usureze completarea Declaratiilor de avere/Declaratiilor de interese și transmiterea acestora către Agenția Natională de Integritate; simplificarea modalitătii de gestionare si monitorizare a Declaratiilor de avere/Declaratiilor de interese la nivel de institutie publică; digitalizarea completă a procedurii privind declaratiile de avere si de interese dupa 2022, termen determinat, stabilit prin lege, de la care, depunerea declaratiilor se va face exclusiv in format electronic, dupa aceasta data nefiind permisa transmiterea declaratiilor in format fizic”, se arată în expunerea de motive a senatorilor.

Proiectul de lege a fost depus la Senat de 53 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, USR, dar şi independenţi.

Proiectul de lege a fost depus la Senat de 53 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, USR, dar și independenți. Printre parlamentarii PSD s-au numărat: Liviu Pop, Florian Bodog, Marcel Ciolacu,, dar și ministrul demis al Muncii, Marius Budăi.

Vezi expunerea de motive AICI.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/proiect-de-lege-mai-multi-senatori-vor-ca-declaratiile/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW