Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni

By Redactia , in Politic , at 15 iunie 2023 Etichete: , ,

Guvernul Ciolacu a depus joi, 15 iunie, jurământul, la Palatul Cotroceni, după ce a primit votul de încredere al Parlamentului. Noul Executiv a trecut cu 290 de voturi „pentru”.

UPDATE ora 17:57. Klaus Iohannis le-a transmis membrilor cabinetului Ciolacu să pună pe primul plan problemele de stat.

„Domnule Ciolacu, ați fost parte din echipă, ați condus Camera Deputaților și ați lucrat într-o adevărată echipă în coaliție. Sunt multe probleme de rezolvat. În practică știm că merge din ce în ce mai greu. Avem jumătate de an în care putem să rezolvăm multe lucruri, apoi vom întra într-un an super electoral. Domnule prim-ministru, domnilor și doamnelor miniștri, vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat, doar după aceea problemele care vă privesc. Vă doresc un mandat bun, cu rezultate și guvernului reușită”, a transmis șeful statului.

UPDATE ora 17:00. A început ceremonia de depunere a jurământului.

UPDATE ora 15:45. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc joi, 15 iunie, ora 17:00, la Palatul Cotroceni, a transmis Administraţia Prezidenţială.

UPDATE ora 15:15. A fost întrunită majoritatea necesară de voturi pentru învestirea Guvernului Ciolacu. Noul Executiv a trecut cu 290 de voturi „pentru”, cu mult peste minimul de 233 de voturi afirmative necesar instalării Guvernului Ciolacu.

S-au înregistrat 95 de voturi „împotriva” și zero abțineri.

Hotărârea Parlamentului va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis pentru a proceda la numirea Guvernului.

Ședința s-a încheiat.

UPDATE ora 15:03. Votul de încredere al Parlamentului s-a încheiat. Urnele au fost duse în camera Biroului Politic Permanent pentru numărătoare.

UPDATE ora 14:20. Votul a început și este secret, cu bile. Înainte de desfășurarea acestuia, premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a susținut că regretă că nu s-a ajuns la un acord cu UDMR.  Îmi doresc să colaborăm instituțional. Să încercăm să găsim linia de mijloc, unde cu toții avem interese”, a afirmat Ciolacu.

UPDATE ora 13:49. Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a spus că nu va vota Guvernul propus și i-a adus premierului desemnat Marcel Ciolacu cadou cartea Pas cu pas a președintelui Klaus Iohannis.

UPDATE ora 13:11. Fostul premier, Nicolae Ciucă, actual președinte al Senatului i-a mulțumit liderului UDMR, Kelemen Hunor, pentru modul în care a colaborat în vechea guvernare. UDMR nu face parte din Cabinetul Ciolacu, iar UDMR a anunțat că nu va vota noul Guvern, deoarece nu și-au păstrat unele ministere. 

UPDATE ora 12.50. Marcel Ciolacu, premierul desemnat, susține că va fi „dușmanul oricărui politician care va înjosi România”

Îmi asum un program și o echipă cu care să depășim provocările. Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări: tranziția grea și aderarea la UE.

Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi. Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat. Sunt om. Nu mi-e frică de greutăți și ca premier voi face tot ca niciunui român să nu-i mai fie frică de ziua de mâine, de educația și sănătatea celor dragi. Voi fi dușmanul oricărui politcian care va înjosi România”, a declarat Ciolacu, înaintea votului pentru învestirea Guvernului desemnat să-l conducă.

UPDATE ora 12:20 Ludovic Orban, fostul premier al României, președinte al partidului Forța Dreptei, a împărțit trandafiri roșii tuturor liberalilor în semn de protest față de coaliția foștilor săi colegi cu PSD.

Atmosferă incendiară.  Presupun că îl aplaudaţi pentru cele întâmplate în timpul pandemiei la Unifarm”, a fost replica premierului desemnat, Marcel Ciolacu. 

Știrea inițială

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, joi, în şedinţă comună, pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. Şi-au înregistrat prezenţa 418 parlamentari. Ordinea de zi a fost aprobată cu 315 voturi „pentru”. 

Liberalii care vor vota în Parlament „împotriva” Guvernului Ciolacu riscă să fie excluși din partid, potrivit unor surse din conducerea PNL. 

De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat că parlamenarii PSD vor fi excluși, dacă nu votează actualul Guvern.

La şedinţă participă reprezentanţi ai cultelor religioase, printre care şi Patriarhul Daniel, dar şi şefii mai multor instituţii precum CCR, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, AEP.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW