Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cine este Bogdan Mateescu, propunerea analizată de PNL pentru Ministerul Justiției

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 13 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat că judecătorul Bogdan Mateescu este în analiză pentru a fi propus pentru funcția de ministru al Justiției. Mateescu este în prezent președintele TribunaluI Vâlcea și a ocupat funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) în anul 2021. 

Bogdan Mateescu are 42 de ani și a acumulat 19 ani vechime în magistratură. Nicolae Ciucă l-a catalogat „profesionist”, după ce i-a vizualizat CV-ul.

„Este în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale, vedem că este un profesionist. Trebuie mers pe parcursul, pe linia de modernizare și menținere a independenței justiției în România”, a declarat Ciucă, marți,13 iunie, după ce a fost ales președinte al Senatului, la o zi de la plecarea de la șefia Guvernului.

Tatăl lui Bogdan Mateescu, primar liberal

Bogdan Mateescu nu face politică, întrucât statutul de magistrat nu permite acest lucru, însă, tatăl său, Mihai Mateescu este primarul orașului Băile Govora de peste două decenii, din partea PNL. În timpul mandatului de la CSM, Bogdan Mateescu a criticat Inspecția Judiciară, condusă de Lucian Netejoru, la acea vreme. În mod public, s-a arătat preocupat de independența magistraților.

Potrivit utimei declarații de avere, Bogdan Mateescu deține un apartament în Vâlcea, două autoturisme, un depozit bancar deschis în 2017 în valoare de peste 400 000 de lei, dar și credite în valoare de peste 70 000 de euro. Conform statutului magistraților, Mateescu va trebui să demisioneze din magistratură, dacă va dori să devină ministru al Justiției.

De la consilier juridic la președintele CSM

Conform datelor publice din CV, Bogdan Mateescu a absolvit Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea (1996-2000) şi Facultatea de Drept „Siminon Bărnuţiu” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu (2000-2004). A urmat, în perioada 2005-2007, Institutul Naţional al Magistraturii, promovând examenul de capacitate în 2008, iar în 2013 a obţinut gradul profesional de tribunal ca urmare a examenului de promovare pe loc organizat de CSM. În perioada septembrie 2004-decembrie 2004 a fost consilier juridic la SC Sind România SRL, sucursalele Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Voineasa.

Din 2017, a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al judecătoriilor, ulterior, a fost ales președinte al CSM, în 2021(n.r. guvernarea PNL-USR), când ministru al Justiției era Stelian Ion. Într-un interviu acordat Main News, Mateescu recunoștea că „nu este de acord mereu cu fostul oficial de la Justiție(Stelian Ion)”.

„Eu am o relație foarte corectă cu Ministerul, institutional corectă, dar asta nu înseamnă să fim de acord de fiecare dată. Dorința noastră e să ajungem la un consens. Ca aspect oarecum supărător îl constituie aceste declarații nefericite, au fost câteva, care mă suprind, personal, având în vedere că împreună am discutat aspecte legate de buna funcționare a sistemului judiciar și dânsul și-a manifestat deschiderea pentru rezolvare. Vom vedea dacă se și concretizează. Dar declarațiile acestea, apărute oarecum bombastic, nu fac bine, gen japcă. Sunt surprinzătoare în sensul neplăcut și nu știu dacă fac bine în general unei abordări echilibrate a unei funcții publice de un asemenea nivel.

O lipsă de interes manifestată public a fost. E opțiunea domnul ministru, probabil a partidului care îl susține, probabil a coaliției. Sunt regulile democratice pe care le cunoaștem”, preciza Bogdan Mateescu.

Ministerul Jusiției a fost condus de Cătălin Predoiu, cel care ar urma să devină vicepremier în Guvernul Ciolacu, din partea PNL.

CITEȘTE ȘI:  INTERVIU VIDEO Președintele CSM, despre dosarul 10 august: A stârnit multe sensibilităţi. Declarațiile precum „dosare luate cu japca”, nefericite. Procurorul care l-a clasat s-a pensionat chiar cu votul domnului ministru al Justiției/ Ce spune Bogdan Mateescu despre situația din CSM și relația cu Stelian Ion

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW