Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cu cât și când vor crește salariilor profesorilor. Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență. Precizările ministrului Educației

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 iunie 2023

Guvernul a adoptat în ședința de luni, 12 iunie, două Ordonanțe de urgență care se referă la creșterile salariale ale angajaților din învățământ, după ce sindicaliștii au transmis că acceptă oferta Guvernului și au anunțat suspendarea grevei generale, începută în urmă cu mai bine de trei săptămâni, la 22 mai. 

Concret, prima OUG se referă la creșterile salariale ale tuturor angajaților din învățământ, care pe medie sunt peste 25% acordarea de anul viitor a 50% din mărirea previzionată în noua grilă de salarizare, în care salariile profesorilor vor porni de la nivelul salariului mediu pe economie și bonusuri pentru formare profesională acordate anual, în valoare de 1.500 lei net pentru personalul didactic și auxiliar și 500 de lei net pentru personalul nedidactic.

Conform ministrului de resort, debutanții vor beneficia de majorări salariale mai mari prin mecanismul acestei ordonanțe.

Ordonanța se referă totodată la acordarea de prime, inclusiv pentru personalul nedidactic. Prima didactică va consta într-o sumă de 1500 de lei net pentru cadrele didactice și 500 de lei pentru personalul nedidactic, din care o parte va reprezenta o sumă forfetară. Aproximativ 70% din această sumă va putea fi utilizată pentru pregătirea profesională, echipamente și alte cheltuieli menite să sprijine calitatea în învățământ.

Cea de-a doua Ordonanță de urgență vizează alocarea fondurilor necesare majorărilor salariale.

Ligia Deca a încurajat cadrele didactice să se întoarcă în școli și să participe la activități, deoarece acestea revin la normal, urmând etapele firești.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW