Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ce salarii vor avea profesorii de anul viitor, dacă propunerea făcută de Guvern va fi adoptată

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 iunie 2023 Etichete: ,

Guvernul a prezentat duminică, 11 iunie, o nouă ofertă de salarizare reprezentanților cadrelor didactice pentru dezamorsarea grevei din sistemul educațional.

Aceasta presupune o majorare salariază de 1.300 lei brut, raportată la nivelul de dinainte de adoptarea creșterii de 1.000 lei brut, acordarea de anul viitor a 50% din mărirea previzionată în noua grilă de salarizare, în care salariile profesorilor vor porni de la nivelul salariului mediu pe economie și bonusuri pentru formare profesională acordate anual, în valoare de 1.500 lei pentru personalul didactic și auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Despre ce majorare este vorba

Calculele sunt destul de dificil de realizat, mai ales că reprezentanții executivului nu au explicat foarte clar cu cât cresc efectiv remunerațiile cadrelor didactice, iar proiectul de Ordonanță discutat nu a fost încă dat publicității.

Baza de plecare a calculelor reprezintă salariile de bază înainte de adoptarea OUG 53 din 2023. Acestea porneau de la 3.916 lei brut (2.322 lei net) pentru un profesor, învățător sau educator debutant, fără studii superioare, și ajungeau până la 6.872 lei (4.020 lei net) pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I și peste 25 ani vechime în învățământ.

La aceste sume se adaugă majorarea de 1.300 lei brut, aplicabilă în acest an, ceea ce ar însemna că salariile cadrelor didactice ar porni de la 5.216 lei brut (3.051 lei net) și ar ajunge până la 8.492 lei brut (4.968 lei net).

Acestea nu sunt însă singurele venituri pe care le poate obține un cadru didactic. Pe lângă sporul de suprasolicitare neuropsihică, în valoare de 10%, potrivit Edupedu.ro, noile grile de salarizare constituie bază de calcul și pentru următoarele categorii de creșteri salariale:

  • a. Dirigenție (10%), pentru aproximativ 70% dintre cadrele didactice.
  • b. Gradația de merit (25%), pentru 16% din personalul didactic și didactic auxiliar.
  • c. Învățămant special (15%), pentru circa 6% din totalul personalului didactic de predare.
  • d. Învățământ simultan (7% – 20%), pentru 7,5% din personalul didactic.
  • e. Sporul de zonă (3% – 20%), acordat personalului didactic de predare din mediul rural, în funcție de zona.
  • f. Spor de penitenciar (până la 15%), acordat personalului didactic care desfășoară activitate în sistemul penitenciar.
  • g. Controlul financiar preventiv, pentru mai multe categorii de personal didactic auxiliar (10%).

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW